Koliko stvarno imamo koristi od ispijanja tople vode s limunovim sokom

Hoće li čaša tople vode s iscijeđenim limunom zaista učiniti čuda za vaše zdrave? Nutricionist, dr.

25.1.2014.
9:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Limun poboljšava probavu

Zapravo, u nekim slučajevima može pogoršati probleme sa želucem - kiselina može uzrokovati ili doprinijeti bolovima u trbuhu i izazvati grčeve. Otkud onda ta ideja da limun poboljšava probavu? Studija provedena prije tri desetljeća pokazala je da limunska kiselina može povećati asporpciju aluminij hidroksida (ativni sastojak većine antacida). Prirodna kiselost limunovog soka navodno pogoduje stvaranju optimalnog kiselog okoliša u trbuhu, ali to su samo nagađanja, i kao što je već navedeno, u određenim situacijama može se postići suprotan učinak, upozorava dr. Roussell.

2. Limunov sok poboljšava apsorpciju minerala

Pokazalo se da vitamin C iz limunovog soka poboljšava apsorpciju minerala, ali za taj učinak nije potrebna topla voda. Vitamin C je jedan od najvažnijih sveprisutnih vitamina u voću i povrću. Često mislimo da je limun najveći, pa čak i jedini, izvor vitamina C, ali voće i povrće poput paprike, kelja, jagoda, brokula ili špinata također sadrže znatne količine vitamina C. Sve dok jedete voće ili povrće za doručak, možete očekivati poboljšanu apsorpciju minerala u tom obroku.

3. Limun detoksicira

Jedna od najpopularnijih priča o limunu i njegovo soku jest da detoksificiraju tijelo. DR. Roussell savjetuje da po tom pitanju budete vrlo oprezni. Ljudsko tijelo je vrlo kompleksno, što se točno detoksificira? Koji se toksini uklanjaju? Gdje odlaze?

Što se limuna tiče, postoji antioksidans zvan d-limonene, kojega ima i u narančama, a najveća koncentracija se nalazi u kori limuna ili naranče. D-limonene aktivira enzime jetre koji su dio prve dvije faze detoksifikacijskog procesa. Ti procesi uzimaju toksične spojeve prisutne u jetri i pretvaraju ih u manje štetne verzije. Ti 'toksini' variraju od kofeina do ibuprofena.

Sadrži li limun dovoljno d-limonena kako bi poboljšao taj proces? Vjerojatno ne. Litra soka agruma (bez kore) sadrži prosječno 100 miligrama tog antioksidansa. Aktivna doza trebala bi biti minimalno 500 mg. D-limonene fascinantan je spoj koji može ublažiti refluks, ali za tu količinu doze trebat ćete uzimati suplemente.

Kao što možete vidjeti, limun ima pregršt osobina i spojeva koji doprinose zdravlju, ali samo jedan iscijeđeni limun u čaši tople vode vjerojatno neće učiniti puno za vaše zdravlje, zaključuje dr. Roussell.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali