DOKTORICA ŠOKIRALA /

Kako se prenose zarazne bolesti po dućanima: 'Za jednu skupinu ljudi može biti kobno, a ove su namirnice najproblematičnije'

Image
Foto: Screenshot/Prva TV

Mišja groznica, odnosno hantavirus, može uzrokovati hemoragičnu groznicu s bubrežnim sindromom

4.12.2023.
11:05
Screenshot/Prva TV
VOYO logo

U posljednje vrijeme u Srbiji su se pojavile snimke koje prikazuju nekog glodavca u pekarnici, trgovini suhomesnatih proizvoda ili supermarketu, javlja Mondo.

POGLEDAJTE VIDEO: Najviše se traže zagorski purani. Od najiščekivanijeg jela u godini se ne odustaje, koliko god koštalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, trgovina u kojoj je miš grickao kobasicu privremeno je zatvorena, dok je lanac poznate pekarnice morao provesti dodatne mjere deratizacije i dezinfekcije nakon što je glodavac uočen kako gricka kolač u njihovim policama. Ovo su samo neki od primjera, a ima ih još koji nisu zabilježeni kamerom.

Image
ZABRINJAVAJUĆI PROPUST /

Ovo je najčešća vrsta raka kod muškaraca u Hrvatskoj! Beroš upozorava: 'Nažalost, prema posljednjim pokazateljima...'

Image
ZABRINJAVAJUĆI PROPUST /

Ovo je najčešća vrsta raka kod muškaraca u Hrvatskoj! Beroš upozorava: 'Nažalost, prema posljednjim pokazateljima...'

Javnost je zgrožena, komentari se nižu i postavlja se pitanje koliko ugrožavamo svoje zdravlje ako pojedemo ovako kontaminiranu hranu? Na njega je pokušala odgovoriti doktorica kemije Svetlana Stanišić gostujući na Prvoj TV.
Za početak, dr. Stanišić je istaknula da bi svi oni koji se bave hranom trebali provoditi redovitu dezinsekciju i deratizaciju jer glodavci mogu prenijeti sve i svašta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mišja groznica, odnosno hantavirus, može uzrokovati hemoragičnu groznicu s bubrežnim sindromom, a može uzrokovati i određeni plućni sindrom. Iako je to relativno rijetko, da budem iskrena. Postoje i druge bolesti, kao što su zatajenje vitalnih organa i leptospiroza. Uglavnom, kada jedemo u restoranima brze hrane, možemo očekivati ​​koksaki virus (bolest prljavih riku) i salmonelu", objasnila je doktorica, a onda je otkrila koje su namirnice problematične.

Image
Foto: Shutterstock

U posljednje vrijeme u Srbiji su se pojavile snimke koje prikazuju nekog glodavca u pekarnici, trgovini suhomesnatih proizvoda ili supermarketu.

Preko salata se najlakše prenose virusi

"Problematične su zrnate namirnice odnosno žitarice koje se prodaju u trgovinama zdrave hrane, jer ih poslije natopimo mlijekom i gdje nema termičke obrade. Problem je također i sa šunkom i sirom kačkavaljem, koji stoje u izlozima na izvol'te. Također, sjemenke i grožđice."

Dr. Stanišić je otkrila u kojim uvjetima se čuvaju virusi, kako ih ukloniti i kako prepoznati sve proizvode koji su potencijalno rizični za naše zdravlje. I sama doktorica je dodala kako je u pojedinim trgovinama primijetila prisutnost raznih buba. Također, prema njenim riječima i radnici mogu biti izvor virusa. Posebno su osjetljive salate preko kojih se najlakše prenose virusi jer nisu termički obrađene. Problem su i niske temperature.

"Virusi se na niskoj temperaturi čuvaju. Ti virusi ostaju na neki način pripremljeni i kada se unesu neki od njih imaju tanku lipidnu ovojnicu poput koronavirusa. A kada dođu u usnu šupljini ili nos oni se 'otope' na našoj temperaturi", objasnila je doktorica koja se osvrnula na imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za najstarije i najmlađe ovo može biti ozbiljan problem. Obična escherichia coli kod ljudi koji imaju oslabljen imunološki sustav može završiti smrtnim ishodom. Nije isto za sve", rekla je za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike