Kupus
Osim što je jako zdrav, kupus može trajati i do dva, tri tjedna. Za to je zaslužna niska razina etilena, koji uzrokuje zrenje. Kako bi bio dugo svjež, čuvajte ga u hladnjaku u ladici za povrće u plastičnoj vrećici. Još jedan savjet: povrće perite i režite tek prije same pripreme jela.
Crveni luk
Ovo povrće stavlja se u gotovo sva jela, a može trajati i više od četiri tjedna. Luk sporije od ostalih namirnica gubi vodu, a to održava svježinu. Čuvajte ga u mrežastoj vrećici na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice.
Krumpir
Poput luka, i krumpir dugo zadržava vodu. Samo ga držite na suhom i hladnom mjestu. Prije upotrebe obavezno odrežite sve klice i tamne dijelove. Slatki krumpir druga je priča. Neće trajati tako dugo jer sadrži šećer koji ubrzava oksidaciju. I pazite! Krumpir i luk nemojte držati blizu jer će brže istrunuti.
Mrkva
Može izdržati dva do tri tjedna u hladnjaku u ladici za povrće. Dobro je i odrezati zelene vrhove jer će oni pokupiti hranjive tvari i vlagu iz mrkve, što ubrzava kvarenje.
Cikla
Zbog debele kore, cikla u hladnjaku može stajati do dva tjedna. Osim toga, manje je osjetljiva na etilen, što znači da je možete držati pored drugog povrća bez straha da će se pokvariti. Još jedan savjet: odrežite zelene listove kako biste usporili gubitak vode i potom je spremite u plastičnu vrećicu. Operite je tek prije korištenja.
Češnjak
Može trajati dva do tri tjedna na hladnom i suhom mjestu. Za razliku od nekih vrsta povrća, češnjak je najbolje držati u smočnici u mrežastoj vrećici jer mu je potreban zrak kako bi ostao svjež. Jednom kad načnete glavicu, češnjak stavite u hermetičku posudu u hladnjak i iskoristite ga u roku od tjedan dana.
Paprike
Iako ih većina traje dosta dugo, izaberite zelene jer mogu trajati dva do tri tjedna, pa čak i duže, zbog niskog sadržaja šećera. Kad birate paprike, izaberite one teže i izbjegavajte one koje izgledaju smežurano. Držite ih u hladnjaku u ladici za povrće i plastičnoj vrećici.