Posljedice prenaprezanja ruke - razmislite dok je vrijeme

shimmer fallback

Prije 5 mjeseci sam počeo imati bolove u desnom laktu i zglobu. Desnu ruku u laktu ne mogu više u cjelini ni ispraviti. Prije 3 mjeseca mi se na lijevom ručnom zglobu pojavila cista.

15.4.2013.
8:04
Play logo

...Iskoči mi kao ljesnjak i bude bolna, a boli me i zglob. Slikao sam i kažu da je cista dobroćudna. Pio sam brufen 600 i bolovi su prestali, koristim i deep relife mast. Prestao sam sa brufenima, bolovi u zglobovima i laktu su se vratili. Molim za savjet, što da radim? Hvala na odgovoru

ODGOVOR:

Kada govorimo o boli u području lakta tada najčešće mislimo na bolnost bilo lateralnog ili medijalnog epikondila humerusa ( vanjski ili unutarnji dio donjeg dijela nadlaktične kosti) koji zajednički spadaju u grupu entiteta pod zajedničkim nazivom sindrom prenaprezanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pojmom sindroma prenaprezanja nazivamo bolna stanja koja nastaju radi malih mikro trauma najčešće povezanih sa stalnim, učestalim ponavljajućim pokretima. Takva bolnost je u široj javnosti poznatija pod imenom teniski lakat ( kada boli vanjski rub lakta) ili golferski lakat (kada boli unutranji dio lakta) Teniski lakat je znatno učestaliji (desetak puta) od golfeskog lakta, a češće obolijevaju muškarci od žena. Ovisno o fazi bolesti, akutna ili kronična ovisi i liječenje.

Općenito na bolno mjesto stavljamo hladne ili tople obloge, te fizikalno-medicinske procedure koje umanjuju bolnost i upalu uz nesteroidne antireumatike lokalno i na usta, te vježbe istezanja i jačanja muskulature.

Kod vas se radi već o kroničnoj fazi te je najbolje da se posavjetujete sa vašim liječnikom obiteljske medicine da vas uputi kod specijaliste fizijatra ili ortopeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cista - ganglion

Što se tiče ciste u području ručnog zgloba koja može biti locirana bilo na gornjoj ili donjoj strani , najčešće se radi o dobročudnim citama tj. potkožnim tumorima na šaci tj. ručnom zglobu veličine nekoliko milimetara do par centimetara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove ciste koje zovemo ganglion najčešće su asimptomatske, ali mogu uzrokovati jaču ili slabiju bolnost u području ručnog zgloba, ponekad i trnce u šaci te ograničiti pokretljivost samog ručnog zgloba.

Ganglioni slabo reagiraju na konzervativnu terapiju, no katkad mogu spontano puknuti i nestati. Indikacije za liječenje su bolovi, parestezije (trnci) u šaci, smanjena pokretljivost zgloba, ali i estetski moment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

I u ovom slučaju posavjetujte se sa specijalistom ortopedom ili plastičnim kirurgom koji će ovisno o kliničkom pregledu i anamnezi odlučiti o daljnjem liječenju.

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK EDE MURTIĆA 2 ZAGREB TEL: 66 99 273

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo