Plod koji sprečava bolest krvnih žila

Japanski znanstvenici otkrili su da rajčice sadrže hranjivu tvar koja može spriječiti razvoj bolesti krvnih žila.

22.2.2011.
10:01
VOYO logo

U časopisu Molecular Nutrition & Food Research, istraživači su objavili studiju prema kojoj ekstrahirana komponenta rajčice, 9-okso-oktadekadienska kiselina ima antidislipidemijsko djelovanje.

Otprije je poznato da rajčice sadrže komponente blagotvorne za zdravlje, no istraživački tim fokusirao se na komponente koje mogu utjecati na dislipidemiju, stanje uzrokovano abnormalnim količinama lipida, primjerice masti i kolesterola, u krvnim žilama. U studiji su proučavali potencijalno antidislipidemičko djelovanje 9-okso-oktadekadienske kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uočeno je da navedena komponenta može poboljšati oksidaciju masnih kiselina i pridonijeti regulaciji jetrenog metabolizma masti. Autori stoga smatraju da njihovi rezultati pokazuju da 9-okso-oktadekadienska kiselina može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-200912090180006 arti-200906102092006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo