JEDNOSTAVNO I KORISNO: / Pet savjeta za proljetno čišćenje doma koje bi svatko trebao isprobati

Image
Foto: Thinkstock, Vstock LLC

Pomoću ovih nekoliko jednostavnih i korisnih savjeta, olakšat ćete si proljetno čišćenje za kojim vaš dom vapi.

7.3.2014.
9:56
Thinkstock, Vstock LLC
Play logo

Umjesto da nepotrebno patite zbog uobičajenih metoda čišćenja, isprobajte ovih nekoliko trikova koji će vam znatno olakšati posao.

1. Koristite Colu za čišćenje toaleta

Jedan od sastojaka koji se nalazi u Coca-Coli je soda bikarbona, a riječ je o alkalnoj supstanci koja može itekako pomoći u čišćenju. Brine vas onaj tvrdokorni kamenac na dnu WC-školjke koji ne možete izribati četkom? Ulijte u školjku Coca-Colu koja će bez problema odraditi taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Očistite kupaonicu limunom

Zbog visokog sadržaja kiseline, limun ima snažan antibakterijski učinak. Njime možete suzbiti uobičajene kućanske bakterije, tvrdi Julie Edelman, autorica knjige The Accidental Housewife: How to Overcome Housekeeping Hysteria One Task at a Time.

No, limunom možete ukloniti i mrlje od vode na metalnim površinama. Umjesto da metalne ručke za ručnike, pipe i ostale slične stvari u kupaonici tretirate abrazivnim sredstvima, za čišćenje koristite limun. Sok od 5-6 limuna ulijte u neku praznu sprej-bocu i tome poprskajte sve što želite očistiti. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu. Osim toga djeluje i antibakterijski i antiseptički.

3. Neka pećnica blista

Za održavanje čistoće pećnice, u vatrostalnu zdjelu nalijte vodu. Zagrijte na 230 stupnjeva i ostavite 20 minuta, kako bi para omekšala nečistoće i masnoće. Kada se pećnica opet ohladi, prebrišite površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Očistite fotelje bez usisavača

Ljepljive trake za čišćenje bolje su od usisavača. Savršene su za sakupljanje dlaka vaših kućnih ljubimaca, a metoda je brža i jednostavnija od usisavanja. Ljepljive trake dobro će vam doći i prilikom čišćenja sjedala u automobilu, a ne samo u vašem domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

5. Novinski papir nije za čišćenje prozora

Ne perite prozore tijekom sunčanog dana jer će se prebrzo osušiti i ostaviti tragove na staklu. Prozore perite kad je oblačno: prvo okvir prozora, a onda i staklo. Možete se poslužiti četkom ili usisavačem kojim možete usisati prašnjave elemente prozora. Dok neki preporučuju korištenje novinskog papira za čišćenje prozora, to može ostaviti neželjene tragove. Radije se držite krpe od mikrovlakna.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo