Pesticidi i druge otrovne kemikalije koje unosimo kao djeca - jer se koriste u uzgoju voća i povrća koje jedemo - mogu povećati rizik od razvoja raka kasnije u životu, kažu znanstvenici.
Voditeljica američkog istraživačkog tima profesorica Irva Hertz-Picciotto, sa Sveučilišta Kalifornija, rekla je: 'Onečišćenja dolaze u našu hranu na različite načine. To mogu biti kemikalije koje nemaju nikakve veze s hranom ili nusproizvodi prerade. Željeli smo shvatiti prehrambeni put pesticida, metala i drugih toksina.'
Spomenuti tim je proučavao podatke dobivene od 364 djece - 207 njih mlađih od pet godina. Utvrdili su da su sigurnosne mjere premašene pri ispitivanju količine arsena, dieldrina, DDE i dioksina. Osim toga, kod više od 95 posto djece predškolske dobi premašena je sigurnosna granica (koja još uvijek nije kancerogena) razine akrilamida - nusprodukta kuhanja koji se često nalazi u prerađenoj hrani poput pomfrita i čipsa.
Razina pesticida je bila posebno visoka u rajčicama, breskvama, jabukama, paprikama, grožđu, zelenoj salati, brokuli, jagodama, špinatu, mliječnim proizvodima, kruškama, zelenom grahu i celeru.
Dr. Rainbow Vogt, član istraživačkog tima, rekao je: 'Mi smo se usmjerili na djecu, jer rano izlaganje može imati dugoročne učinke na bolesti. Željeli smo shvatiti kumulativni rizik od prehrambenih onečišćenja. Rezultati ovog istraživanja pokazuju potrebu da se spriječi izloženost otrovima u male djece i tako smanji rizik od raka.'
Neki pesticidi mogu biti uklonjeni s voća i povrća temeljitim pranjem i brisanjem.
Ipak je važno imati na umu da su razine pesticida u voću i povrću obično vrlo niske, te nema dokaza da te male količine pesticida zaista i uzrokuju rak. Zapravo ako jedete puno voća i povrća smanjujete rizik od nekih vrsta raka.