Ispijanje alkohola tijekom blagdana, posebno u novogodišnjoj večeri odavno je već dio slavljeničkog rituala. Ipak nerijetko se iduće jutro trpe posljedice neoprezne ili pretjerane konzumacije alkohola zbog čega, potpuno nepotrebno, cijeli doček ostaje u lošem sjećanju.
Idealno bi za organizam bilo uopće ne piti, no za one koji se ne žele odreći dobre kapljice najbolje je rješenje pronaći savršenu kombinaciju hrane i pića kako bi cijelu noć zadržali dobro raspoloženje, a jutro dočekali bez želučanih i inih tegoba.
Dobre masnoće
'Najvažnije je da želudac ne bude prazan, odnosno cijelu večer treba pomalo jesti i uz to konzumirati alkoholna pića kako alkohol ne bi išao direktno u krv. Pri tome su najbolji odabir masniji zalogaji kao, na primjer, suhomesnati proizvodi, sir, krekeri, pa čak i kremasti kolači, jer u tom slučaju alkohol razgrađuje masnoću pa sporije ulazi u krv te je manja mogućnost opijanja', objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.
Naravno i tu treba biti oprezan pa, ako slavite na mjestu gdje niste sigurni u kvalitetu hrane, posegnite za teže kvarljivim namirnicama kako ne biste pokvarili želucem. Dogodi li vam se pak upravo to, nutricionista savjetuje potpunu detoksikaciju uz puno čaja, kuhanu rižu i povrće bez masnoća i bjelančevina.
Ne smije se zaboraviti ni na blagotvoran utjecaj obične vode. Tako se preporučuje tijekom večeri nakon svake ispijene čaše alkohola otpiti i jednu čašu obične vode, a pada li vam masna hrana teško na želudac, dobro bi bilo nakon obroka popiti imalo mineralne vode.
Trikovi koji pale
Ako ste pak ove godine izvukli kraću slamku i zaduženi ste za prijevoz ili iz nekog drugog razloga ne možete konzumirati alkohol, poslužite se nekim od provjerenih trikova – tijekom večeri stalno u rukama imajte čašu punu soka i jednostavno ne dopustite da vam drugi toče. Naime, pokazalo se da se ljudi manje brinu o tomu što pijete ako vide da vam je čaša puna i da stalno nešto pijuckate nego ako primijete da 'vozite na suho'.
Ako ipak pretjerate s alkoholom
Mamurluk se nužno veže uz dehidraciju, a jedino i, na kraju krajeva, nužno rješenje za to je nadoknada tekućine. Pomognite si uz veliku količinu vode ili prirodnih, ne kupovnih, sokova bez dodatnih zaslađivača, a čajeve i kavu bolje je izbjegavati.
Organizam će teško podnijeti tešku hranu, a za oporavak su potrebne hranjive tvari, zato se nakon pijančevanja obično preporučuje domaća krepka juha.
'Treba uzeti u obzir da će vašem tijelu trebati još neko vrijeme da dođe k sebi. Najbolje što možete napraviti tijekom tog vremena jest da se odmarate te ne opterećujete jetru i probavni sustav', zaključila je Trumbetaš.