NEMOJTE ZABORAVITI / Ovo voće najbolje djeluje na zdravlje organizma: Evo zašto bi trebali češće jesti koru od jabuke

Image
Foto: Shutterstock

Jabuke su idealne za jači imunitet tijekom jeseni

15.9.2023.
18:56
Shutterstock
Play logo

Osim što jabuke imaju izvanredan okus bilo da ih koristite same ili ih dodate jelima, one imaju i zdravstvene prednosti.

"Jabuke su povezane s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja crijeva i smanjenje rizika od moždanog udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti i nekih karcinoma", rekla je Jessica Levinson, kulinarski stručnjak iz New Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jabuka srednje veličine je dobar izvor vlakana jer sadrži 4,8 grama hranjivih tvari, ali je i dobar izvor vitamina C kojeg ima 9,2 miligrama, s malim količinama drugih vitamina i minerala. Sarah Gold Anzlovar, vlasnica kompanije Sarah Gold Nutrition iz Bostona, predlaže dodavanje ovog voća salatama ili siru s roštilja, a pečene jabuke za zdrav desert, lagan ručak ili večeru od kuhane piletine s jabukama.

"Sve jabuke imaju prednosti, iako će hranljivost i sadržaj antioksidanasa neznatno varirati od jedne jabuke do druge – najbolja je ona vrsta u kojoj uživate", tvrdi Anzlovar.

1. Jabuke snižavaju visok kolesterol i krvni tlak

"Studije su povezale konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što može biti povezano s prednostima rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama kod snižavanja kolesterola", kaže Anzlovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastvorljiva vlakna se razlažu u vodi i formiraju materijal sličan gelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sveučilišta Illinois navode da rastvorljiva vlakna pomažu u sprječavanju nagomilavanja kolesterola u srčanim zaliscima, čime se smanjuje pojava ateroskleroze (ograničeni protok krvi u arterijama zbog nakupljanja plaka) i srčanih bolesti. Također pomažu u snižavanju razine krvnog tlaka – u jednom ranijem ispitivanju otkriveno je da je veći unos rastvorljivih vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da je redovito konzumiranje jabuka (ili krušaka) povezano s 52 posto manjim rizikom od dobivanja moždanog udara. Štoviše, studija objavljena u veljači 2020. u American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da je konzumiranje dvije jabuke dnevno pomoglo sudionicima studije da smanje razinu LDL-a ("lošeg") kolesterola i triglicerida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

2. Jabuke pomažu kod probave

Vjerojatno ste čuli da su vlakna dobra za probavu – i to je istina! Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da su obje vrste vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva, što znači da se ne mogu apsorbirati u vodi) važne za probavu, a jabuke imaju obje vrste.

Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju probave, omogućavajući vam da se osjećate sito, a usporavaju i probavu glukoze, što pomaže u kontroli šećera u krvi. U međuvremenu, nerastvorljiva vlakna pomažu u kretanju hrane kroz probavni sustav,a pomažu i kod zatvora i redovnog pražnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezno jedite koru jabuke jer sadrži mnogo nerastvorljivih vlakana, savjet je Sveučilišta Illinois.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

3. Potiču zdrav imunitet

Jabuke su idealne za jačanje imuniteta na jesen.

Prema ranijim istraživanjima na životinjama, prehrana ispunjena rastvorljivim vlaknima, pomogla je da se imunološke stanice, koje su podupirale upale - preobrate u antiinflamatorne i one koje podržavaju imunitet. Druga studija na životinjama, objavljena u svibnju 2018. u časopisu Immunity, otkrila je da prehrana bogata dijetalnim vlaknima pomaže u zaštiti miševa od gripa.

Image
OPREZNO S KONZUMACIJOM /

Jedete ju često i s guštom, ali ova hrana povećava kolesterol više od slanine: Nutricionisti imaju važno upozorenje

Postoje razlozi zbog kojih se vjeruje da jabuke mogu ojačati imunitet, dijelom zato što sadrže vitamin C koji jača imunitet. Jedno ranije veliko ispitivanje otkrilo je da redovna konzumacija vitamina C ima veliki učinak u pomaganju funkcioniranja imuniteta. Na primjer, može pomoći u jačanju epitelne (vrste tkiva) barijere protiv patogena i zaštiti od ekološkog oksidativnog stresa, kao što su zagađenje i zračenje, navodi se u ranijim istraživanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

4. Konzumiranje jabuka potiče gubitak težine

"Dijeta bogata voćem i povrćem može pomoći da održite zdravu težinu, ili da izgubite kilograme", rekli su iz Centers for Disease Control and Prevention.

Kako su jabuke pune dijetetskih vlakana, nalaze se visoko na ovoj listi. "Vlakna usporavaju probavu i porast šećera u krvi, što vas čini sitima i manje je vjerojatno da ćete se prejedati", rekla je Levinson.

Prema toj studiji - ljudi koji su jeli najviše vlakana, imali su znatno nižu tjelesnu težinu. Prethodna istraživanja pokazuju da su žene s prekomjernom težinom, koje su jele tri jabuke dnevno, nakon 12 tjedana izgubile 1,22 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa samo 95 kalorija, koliko ima jabuka srednje veličine, ovo je voće koje trebate imati pri ruci kada se pojavi želja za slatkim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

5. Jabuke pomažu da crijeva budu zdrava

Zdravlje crijeva je ovih dana vrlo popularna tema i pokazalo se da konzumiranje jabuka može biti jedan od načina s kojim svom digestivnom sustavu činite uslugu.

Jabuke sadrže vrstu škroba koji se zove pektin, koji je prebiotik. Probiotici su važni jer pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima, tvrde iz jedne klinike. Oni, također, između ostalih prednosti, potiču imunološku funkciju, stimuliraju proizvodnju hormona i pomažu organizmu da apsorbira određene minerale kao što su kalcij i fosfor.

shimmer fallback
shimmer fallback

POGLEDAJTE VIDEO: Gotovo polovica svih jabuka na hrvatske police stići će iz uvoza

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo