OVO SVAKA ŽENA MORA ZNATI: Biste li mogli na sebi prepoznati simptome raka jajnika?

Iako se mnogi simptomi mogu objaviti sasvim svakodnevnim stvarima, nije na odmet malo se više fokusirati na stvari koje bi mogle ukazivati na malo ozbiljniji problem.

Mnoge mlade žene temu ‘ženskih bolesti’ često povezuju sa starijom populacijom, jer dok smo mladi osjećamo se nepobjedivima, neuništivima, a teške bolesti događaju se nekom drugom, nekom starijem. Dok smo mlade, ne moramo brinuti o tome, brinut ćemo kad uđemo u menopauzu. No, istina je daleko od toga. Gotovo polovina žena oboljelih od raka jajnika je mlađa od 65 godina života, a sve veći broj žena u dobi 30-34 godine obolijeva.

Studije pokazuju da gotovo dvije trećine žena ne bi znalo prepoznati znakove ove opake bolesti, koje se, ionako, lako može zamijeniti za simptome neke druge, svakodnevne boljke. Britanski onkolog Gordon Rustin kaže kako je upravo to razlog zašto 70 posto žena kojima je na kraju dijagnosticiran rak jajnika, nisu potražile pomoć kad su se pojavili prvi simptomi. ‘Oni su slični mnogim ne-onkološkim bolestima, primjerice osjetljiv probavni sustav, žgaravica, menstrualni problemi…’, kaže dr. Rustin.

Redovno brinite o svom zdravlju

Kao i kod svih onkoloških bolesti, rana dijagnoza je najbolje što vam se u toj situaciji može dogoditi. Ovo vrijedi posebno za rak jajnika, jer je većina takvih karcinoma u prvom stupnju uspješno lječiva. ‘Jednom kad se proširi, uglavnom se ne može izlječiti. Viđam žene koje imaju simptome dulje od godinu dana. Pitaju se bi li ih se moglo izlječiti da su na vrijeme reagirale i otišče na ultrazvuk ili na pretrage krvi’m kaže dr. Rustin.

Pa koji su to onda simptomi? Radi se o, primjerice, bolovima u donjem dijelu abdomena, neredovitim menstruacijama, mučninama, čestim posjetama WC-u. Oboljele žene mogle bi osjećati osjećaj nadustosti i oteknuća. ‘Nadustost je zapravo jedan od najčešćih simptoma raka jajnika, posebice ako se pogorša nakon jela’, kaže dr. Rustin.

Javite se liječniku

No, nadutost i oteknuće u donjem dijelu trbuha je nešto što svaka žena doživljava jednom mjesečno. Kako bismo onda trebale znati radi li se o običnim menstrualnim tegobama ili o nečem puno gorem? ‘Razlika je u tome da su menstrualne tegobe vezane za vaš menstrualni ciklus i rijetko traju dulje od nekoliko dana dok se slični simptomi raka manifestiraju puno duže, do jednog ili čak dva tjedna’, kaže dr. Rustin.

Znak za uzbunu mogla bi biti i bol za vrijeme seksualnog odnosa. Osjetljivost ili oštra bol prilikom penetracije svakako su razlog da se obratite liječniku.

Jedan od simptoma je i zatvor, posebno ako ga inače nemate ili ga ne možete objasniti nekom promjenom u prehrambenim navikama.

Ako vam nešto od ovoga zvoni za uzbunu, svakako se javite liječniku, ali bez panike. Iako se o vlastitom zdravlju treba redovno brinuti, neki simptomi, kao što je i rečeno, mogu se objasniti sasvim normalno.

Povratak na Net.hr