Određeno meso, posebno prerađeno, može pridonijeti upali u tijelu i potencijalno dovesti do debljanja ako se redovno konzumira.
Doktorica Kezia Joy je otkrila koja su to tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje. Joy je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju.
Prerađeno meso
Prerađeno meso, poput slanine, hrenovki, kobasica i delikatesnog mesa, povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi s upalom i debljanjem.
"Kobasice, slanina, hrenovke te ostala sušena, dimljena ili slana hrana često sadrže visoku razinu zasićenih masti, kao i aditiva kao što su nitrati, koji mogu pridonijeti upali. Prerađeno meso je također visoko u kalorijama i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog tlaka", rekla je Joy.
Crveno meso
Iako je crveno meso vrijedan izvor osnovnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štoviše, crveno meso je kalorično, što ga čini lakim za prekomjernu konzumaciju, što može dovesti do debljanja.
Joy navodi da masni komadi crvenog mesa i mljevene govedine s visokim sadržajem masti mogu potaknuti upalu i debljanje kada se konzumiraju u prekomjernoj količini. Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati razinu lošeg kolesterola ( LDL) i pridonose razvoju srčanih bolesti. Neka istraživanja također sugeriraju da spoj pod nazivom neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu.
Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da pruža nužne nutrijente, već nudi i ugodan ukus. Joy predlaže nemasno meso, masnu ribu poput lososa, skuše i sardine te biljne proteine kao što su grah, tofu i slično, piše Shefinds.
POGLEDAJTE VIDEO: Meso s čavlima i otrovom u Maksimiru