Kada prijeđete 30. godinu vaše tijelo počinje stariti. Taj se proces naravno odvija polako, ali to je vrijeme kada treba početi paziti što jedemo i kakve su nam životne navike. I ne, nisu u pitanju samo kalorije, niti izgled. U pitanju je briga za tijelo koje pravilnom ishranom i kvalitetnim životnim stilom možete dulje održati zdravim. Ovo su 24 namirnice koje biste u tim godinama trebali manje konzumirati ili ih barem imati pod kontrolom, kako biste produljili životni vijek.
Produljite si život: 20 namirnica koje biste trebali izbjegavati nakon 30. godine
1. Instant juhe: Konzervirane i instant juhe sadrže goleme količine soli, a ona utječe na povišeni krvni tlak. Osim toga često sadrže i konzervanse što može biti štetno za zdravlje srca.
2. Peciva za doručak: Iako mogu biti dobra za raspoloženje peciva mogu loše utjecati na vaše zdravlje. Često sadrže visoke udjele masti i tzv. praznih kalorija. Velika je šansa da ćete nakon toga ubrzo biti gladni, a s vremenom možete nakupiti i višak kilograma.
3. Kokteli: I dok u 20-ima brzo liječimo mamurluk, u tridesetima je to već malo problematičnije. Osim toga kokteli često sadrže i više udjele šećera, što također utječe na tjelesnu težinu, ali i ometa san. Zato idući dan možete biti prilično umorni.
4. Pivo: Pivski trbuščići nisu rezervirani samo za muškarce, jer je ovaj popularni napitak prilično kaloričan. Umjereno ispijanje piva je u redu, ali pretjerate li osim potencijalnog debljanja može doći i do dehidriranja kože te nastanka bora. Uz pivo se uvijek preporučuje piti i vodu.
5. Bijeli kruh: Kada je kruh prvi put stvoren, imao je četiri sastojka: vodu, kvasac, brašno i sol. Danas se u kruh dodaje još niz sastojaka. Općenito je preporučljivo izbjegavati prerađene ugljikohidrate.
6. Umjetna sladila: Iako je šećer definitivno nešto s čim se ne smije pretjerivati isto važi i za umjetna sladila. Čini se kako ona usporavaju rad jetre i ometaju njezin zadatak detoksiciranja organizma.
7. Kava: Kontrolirajte unos kave. Naime kofein uz to što nam remeti san kofein može utjecati i na raspoloženje, pa čak i izazvati tjeskobu ako ga konzumirate u prekomjernim količinama.
8. Margarin: Ovo je, zbog načina proizvodnje, nutritivno iznimno siromašna namirnica. Osim toga sadrži puno trans-masti, a njihova je konzumacija povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, upalnih procesa, inzulinske rezistencije, neplodnosti i dijabetesa.
9. Slanina: Nažalost slanina nije loša samo zbog masti. Slanine koju kupite može sadržavati veće količine natrijevog nitrata koji služi kao konzervans. U većim količinama može utjecati na povećani rizik od raka želuca, debelog crijeva, dojke ili dijabetesa. Konzumirajte ju u umjerenim količinama.
10. Voćni jogurti: Poznato je da šećer ubrzava proces starenja. Možda to ne biste očekivali, ali voćni jogurti sadrže dosta dodanog šećera.
11. Mesne prerađevine: Poput slanine iako su ukusne mesne prerađevine nisu najbolji prijatelji zdravlja. Problem je također u konzervansima i većim količinama soli.
12. Energetska pića: Iako će vam brzo dati potrebnu energiju ona uglavnom potječe od visokih količina šećera. Ako se ta energija na vrijeme ne potroši naš će je organizam dalje skladišti u masti. Osim toga sadrže i visoke količine kofeina.
13. Zasićene masti: Prisutne u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, zasićene masti povećavaju razinu LDL kolesterola.
14. Brza hrana: U njoj se često nalazi veća količina trans masti, a one su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
15. Gazirani napici: Ovi napici sadrže visok udio šećera i povezuju se s debljanjem i povećanim rizikom od dijabetesa.
16. Slatkiši: Visok udio šećera i praznih kalorija može doprinijeti debljanju i razvoju karijesa.
17. Alkohol: Prekomjerna konzumacija može dovesti do problema s jetrom, debljanjem i lošom probavom.
18. Kremasti umaci: Često sadrže visoke količine zasićenih masti i kalorija.
19. Slane grickalice: Visok sadržaj natrija doprinosi zadržavanju tekućine i lošem utjecaju na krvni tlak.
20. Sokovi s dodanim šećerom: Sadrže visoke razine šećera i malo vlakana, što može dovesti do debljanja.
21. Rafinirani šećer: Povezan je s raznim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes i bolesti srca.
22. Pire krumpir iz vrećice: Prerada smanjuje nutritivne vrijednosti i dodaje konzervanse.
23. Prazni ugljikohidrati: Hrana poput kolača i keksa može uzrokovati nagli rast šećera u krvi.
24. Pomfrit: Visok udio trans masti i soli može utjecati na zdravlje srca.
Ovo je 24 namirnice koje biste nakon 30. trebali manje konzumirati ili ih barem imati pod kontrolom, kako biste produljili životni vijek.