Radi se o svima poznatom korijenu kojeg premalo konzumiramo, a znamo da je itekako koristan - đumbiru.
Ova posebna namirnica specifičnog okusa navodno može potaknuti stanice raka da se same unište, a taj proces naziva se apoptoza. Prema istraživanju, za sve je zaslužan gingerol, sastavni dio đumbira koji može smanjiti nastale tumorne stanice za čak 56 %, što je itekako dobra vijest.
Stanice raka vrše samoubojstvo
Gingerol sprječava rast i daljnje širenje stanica te potiče samoubojstvo stanica raka. Znanstvenici dodaju da može potaknuti i proces zvan autofagija - prirodni destruktivni mehanizam koji razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne stanične komponente.
Ako ne konzumirate đumbir, već je krajnje vrijeme da ga polako uvedete u prehranu jer se stoljećima koristi u medicinske svrhe, ali i u prehrani. Liječi upale, prehlade i mučnine, a poznato je da snižava tlak pa je odlična alternativa oboljenima od visokog tlaka.
S ovim svim na pameti, možemo li se nadati da će đumbir u bliskoj budućnosti liječiti i druge vrste bolesti? Bolje ga je sada konzumirati, a ne kasnije popravljati nastalu štetu.