Play ponuda

Izbjegavajte ove vrste riba jer su iznimno otrovne

shimmer fallback

Cesto mozemo cuti strucnjake kako savjetuju sto vise ribe na tjednom meniju, medutim, treba imati na umu kako je riba cesto oneciscena i neke vrste treba u potpunosti izbjegavati.

5.9.2014.
12:28
Play ponuda

Iz perspektive nutricionista, riba je bogata proteinima i zdravim mastima, medutim u mnogim slucajevima i zasicena zivom koja je izrazito stetna za djecu, trudnice, ali i odrasle muskarce i zene.

S obzirom da se ziva o organizmu zadrzava i preko godine dana, iznimno je vazno izbjegavati vrste kojoj su joj podloznije. Donosimo vam top pet vrsta riba koje biste trebali izbjegavati.

Morski pas

Morskog psa izbjegavajte u moru, ali i u ribarnicama jer je on na vrhu hranidbenog lanca i jede sve sto mu se nade na putu. Cesto puta i ribe koje su znatno kontaminirane zivom.

Sabljarka

Ova tropska riba takoder se ubraja u skupinu predatora te konzumira manje ribe pune zive koja je izuzetno stetna za ljudsko zdravlje, pise Gloria.

Skusa

Ukoliko zelite izbjeci trovanje zivom, s popisa namirnica izbacite i skusu kako biste izbjegli nezeljene zdravstvene posljedice.

Velika graditeljica (eng. tilefish)

Postoji nekoliko podvrsta ove ribe, ali strucnjaci upozoravaju kako treba izbjegavati sve njih. Posebice ju ne bi smjela konzumirati djeca.

Odresci tune

Za tunu vrijede malo drugacija pravila: manje tune sadrze srednju i manju razinu zive, dok velike tune imaju nesto vecu razinu. Stoga ju treba konzumirati u umjerenim kolicinama.

Play ponuda
Play ponuda