Uvriježeno je mišljenje da je doručak najvažniji obrok u danu, a novo istraživanje to još jednm potvrđuje. Njemački znanstvenici otkrili su da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. U istraživanju su obrađeni podaci 96.000 osoba.
Čak ako i samo jednom tjedno preskočimo doručak, to za šest posto povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako doručak preskočimo četiri do pet puta tjedno, taj rizik raste na čak 55 posto. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Journal of Nutrition.
(FOTO: Pixabay)
"Za doručak je najbolje jesti obrok bogat vlaknima,
proteinima i složenim ugljikohidratima. To
će nam pomoći da kvalitetno započnemo dan, dati nam energije,
zadovoljiti apetit i postaviti temelj za ostale zdrave obroke u
danu", kaže Jenna Freeman Scudder, dijetetičarka sa
Sveučilišta Wexner u Ohiu.Preskakanje doručka može dovesti
do inzulinske rezistencije koja je usko povezana s dijabetesom.
Nutricionisti stoga savjetuju da ozbiljno shvatimo izreku kako je
doručak najvažniji obrok u danu te da ga nikada ne preskačemo.
Primjer brzog i zdravog doručka jesu jaja i zobena kaša.
Pročitajte još:
- Zdravlje na pladnju: ovo su najbolje voćne kombinacije za zdravi doručak
- Navike i savjeti žena koje su izgubile kilograme i nikada ih nisu vratile
- Za doručak dinja, ručak avokado, a za večeru mango: već 27 godina jede samo voće, a sada tako hrani i svoju djecu
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!