'OVO SADA MIJENJA PRAKSU' / Opasni ugrušci mogući čak i uz umjerene simptome covida! Nasreću, otkriveno je što pomaže u tom slučaju

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan samo s teškim oblikom bolesti covid-19

13.10.2021.
14:38
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europska studija otkrila je povećan rizik od za život opasnih krvnih ugrušaka poznatih kao venska tromboembolija (VTE) u pacijenata koji nisu bili kritično bolesni od koronavirusne bolesti.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan s teškim covidom-19. Znanstvenici su pratili 2292 pacijenta koji su došli u bolničke hitne prijeme s blagim ili umjerenim simptomima covida-19, ali bez VTE-a.

Četiri tjedna kasnije, VTE se razvio u otprilike 1 na svakih 200 lakše bolesnih pacijenata koji nisu bili hospitalizirani i gotovo 5 na svakih 200 umjereno bolesnih pacijenata, izvijestili su znanstvenici u Thrombosis Research.

Učestalost venske tromboembolije

Zaključili  su da liječnici koji se brinu o blago i umjereno bolesnim pacijentima s covidom-19 moraju biti svjesni tih rizika, "osobito u pacijenata s umjerenimc ovidom-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju".

Američki su, pak, znanstvenici utvrdili da je kod hospitaliziranih, umjereno bolesnih pacijenata s covidom-19, koji imaju visoku razinu proteina d-dimera u krvi što ukazuje na veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka od prosjeka, liječenje visokim dozama niskomolekularnog heparina (LMWH) značajno smanjilo izglede za stvaranje ugrušaka i smrt, prema podacima iz kliničkog ispitivanja.

Učestalost venske tromboembolije (VTE) ili smrti bila je 28,7 posto u skupini s visokim dozama, u usporedbi s 41,9 posto u bolesnika koji su primali standardnu ​​dozu.

Ovo sada mijenja praksu

Nakon što su uzeli u obzir različite čimbenike rizika pacijenata, to je bilo smanjenje rizika za 32 posto s visokim dozama heparina, naveli su znanstvenici  u radu objavljenom u JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici su rekli da su pokrenuli istraživanje "jer smo vidjeli kako pacijenti dobivaju krvne ugruške i umiru pred nama dok su bili na standardnim dozama preventivnog heparina", prema voditelju studije dr. Alex Spyropoulos s Instituta za medicinska istraživanja Feinstein u New Yorku

"Uspjeli smo dokazati da razine d-dimera najmanje četiri puta veće od gornje granice normale mogu predvidjeti vrlo rizičnu skupinu hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 i davanje terapijskih doza heparina kod ovih pacijenata djeluje ", rekao je Spyropoulos. "Ovo sada mijenja praksu."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali