I mislima možete poremetiti imunitet

Imam psorijazu koja me strašno muči, a koliko vidim po licu je buknula i rozaceja, sve me svrbi, a i strašno se bojim madeža iako nemam nikakve promijene na njima…

Kako da se umirim i pomognem si u tim problemima… već 3 mjeseca imam problem sa strahovima i depresijom i sustavnim plakanjem, bojim se bolesti da je to užas… posebice karcinoma iako mi u obitelji nitko nije bolovao o karcinoma, mama je imala dobroćudni tumor na mozgu. I sve je bilo ok… operirana 1994. i dan danas je živa i zdrava. Ja imam kronično upaljene sinuse, već 8 dana me nešto žulja na kraju jezika, kao neka oteklina na lijevoj strani, gdje sam nekada imala i edem na grlu koji sam riješila, ali mi na tom mjestu nije dobro izvađen krajnik…pa je možda od toga…idem kod liječnika u strahu, jedva sam namolila ultrazvuk vrata i analizu krvi i sad se toga bojim kao vraga…ne znam što da radim i možete li mi kako pomoći?

ODGOVOR:

Naš imunološki sustav reagira na stanje stresa. Dugotrajni strah koji proizlazi iz negativnih misli i pretpostavki povećava stres i onda je to začarani krug!

Bolest se može pojaviti svakome od nas, takvim pretpostavkama i sumnjama nemaju kraja.

Vjerujem da odlazak kod liječnika, koliki god da on bio stresan za vas, ipak donosi kratkoročno olakšanje. Međutim, dugoročno možda vam se stanje čak i pogoršava.

Potrebno je da se suočite sa svim negativnim mislima i pretpostavkama, te dovedete njihovu točnost u pitanje. Najviše bi vam u tom procesu pomogla stručna osoba. Dakle, na pitanje “što ako ja imam karcinom” trebate dati odgovor. Ne ostavljajte to pitanje otvorenim jer jedino što proizlazi iz toga je strah s kojim više ne možete upravljati.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr