Svi koristimo šumeće tablete, a zapravo su silno opasne

shimmer fallback

Milijuni ljudi diljem svijeta koriste šumeće tablete ne znajući da one povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Naime, imaju visok sadržaj soli, upozoravaju znanstvenici.

29.11.2013.
8:00
Play logo

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Dundee i University College London otkrili su da su osobe koje su uzimale šumeće tablete protiv bolova, dodatke vitamina ili druge šumeće lijekove lako premašile maksimalnu dnevnu dozu natrija, glavnog sastojka soli.

Visok unos soli je povezan s povišenim krvnim tlakom, što je ključan faktor rizika za moždani udar, srčani udar i druge kardiovaskularne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal (BMJ) objavljeno je da pacijenti koji uzimaju šumeće tablete imaju 16 posto veći rizik od srčanog udara, moždanog udara ili vaskularne smrti u usporedbi s pacijentima koje ne koriste natrijem bogate verzije istih lijekova.

Jacob George stručnjak za kliničku farmakologiju na Sveučilištu Dundee, koji je vodio istraživanje, upozorava da šumeće verzije aspirina ili vitamina C donose potencijalne opasnosti zbog visokog unosa natrija.

'Dakako, ima puno pacijenata koji ih trebaju koristiti, naprimjer oni koji imaju poteškoća s gutanjem velikih tableta', izjavio je za Reuters. 'Ali želimo pacijentima dati mogućnost da budu informirani i tek onda donesu odluku', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevna gornja granica unosa natrija bude manja od dva grama, što odgovara oko pet grama soli (jedna žličica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Podaci su skupljani između 1987. i 2010. godine na više od 1,2 milijuna pacijenta koji su praćeni u prosjeku nešto više od sedam godina.

Uz to što su otkrili 16 posto veći rizik od srčanih problema ili moždanog udara, kod onih koji koriste šumeće oblike lijekova, tim znanstvenika je ustanovio i da pacijenti koji uzimaju lijekove s natrijem imaju sedam puta veće šanse razviti visok krvni tlak, a njihova ukupna stopa smrtnosti bila je 28 posto viša od ostalih u grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo