Svi znaju da šećer nije dobar za zube i da je najveći neprijatelj vitke figure. Nažalost, to nije sve - posljedice konzumiranja šećera daleko su veće. Jesu li ova četiri razloga dovoljna da šećeru kažete "ne"?
Ubrzava starenje
Kada uđe u krvotok, šećer se kemijski veže s kolagenom i elastinom, proteinima koji su zaslužni za mladenački izgled kože. Njihova interakcija rezultira ubijanjem tih proteina pa koža postaje suha i sklona borama. Potiče se stvaranje štetnih supstancija, zbog kojih koža postaje osjetljivija na sunce, što je prvi čimbenik u starenju.
Potiče upalne procese
To doslovno znači da zbog šećera dobivamo prištiće i bore, a njegova konzumacija povezuje se i s nastankom artritisa. Čak i kada pijemo zaslađeni čaj dok smo bolesni, ta je količina šećera sasvim dovoljna da se razviju nove bakterije u već upaljenom grlu. Tako ova tradicionalna praksa u liječenju grlobolje ispada štetna - pijte čaj bez šećera.
Rafinirani šećer je užasan za naš organizam: 6 trikova kako ga u potpunosti izbaciti iz prehrane
Uzrokuje kardiovaskularne bolesti
Dugo se vjerovalo kako je za prevenciju srčanih bolesti dovoljno izbjegavati hranu bogatu zasićenim masnoćama, dok se šećer smatrao manje štetnim. S primjenom novih znanstvenih metoda, i to se mišljenje promijenilo. Šećer značajno povisuje razinu kolesterola u krvi, tvrde stručnjaci.
Doslovno vas izluđuje
Utjecaj šećera na mentalno zdravlje predmet je brojnih analiza, koje pokazuju da šećer uzrokuje depresiju i povećava tjeskobu jer smanjuje razinu hormona sreće. Ironija je u tome da mnogi posežu za slatkim kada su pod stresom. Osim toga, eksperiment na štakorima pokazao je da su oni koji su pojačano uzimali šećer ispali gluplji od ostalih. I to polazište ima znanstveno objašnjenje - šećer postupno uništava moždane stanice odgovorne za učenje i pamćenje.