NIJE ZA ŠALU / Od ove bolesti pati svaka deseta osoba u Hrvatskoj, a najčešće nije dijagnosticirana

Image
Foto: Thinkstock

Prvi korak u liječenju je dijagnoza. Migrena se javlja u napadajima koji najčešće traju od 4 do 72 sata

9.3.2024.
11:21
Thinkstock
VOYO logo

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu od koje boluje gotovo milijarda ljudi. U Hrvatskoj od nje pati svaka deseta osoba, no najčešće nije dijagnosticirana pa se ne liječi, jer se često pogrešno percipira kao malo jača glavobolja, upozorava Udruga Migrena povodom dana te bolesti.

Image
sve samo da bol prođe /

Muči vas migrena, ovo je 8 prirodnih načina ublažavanja neugodne boli

Image
sve samo da bol prođe /

Muči vas migrena, ovo je 8 prirodnih načina ublažavanja neugodne boli

U Hrvatskoj se Dan migrene obilježava 21. ožujka, a Udruga Migrena Hrvatska u subotu, 16. ožujka, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu organizira javnozdravstvenu akciju tijekom koje će se građani moći informirati o migreni te njezinom liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je otkloniti predrasude o migreni te senzibilizirati građane za teškoće oboljelih kako bi svojim najbližima bili što veća podrška,“ rekla je Marina Krpan, predsjednica Udruge.

Image
Foto: Buzzara/Thinkstock

Tijekom akcije od 11 do 14 sati građani će u savjetovalištu moći razgovarati sa stručnjacima i članicama udruge Migrena Hrvatska o migreni, dijagnostici, liječenju, prehrani te drugim koracima koji oboljelima mogu poboljšati kvalitetu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Poliklinike za neurologiju u KBC Zagreb i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za migrenu doktorica Darija Mahović Lakušić istaknula je kako migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a od nje u svijetu boluje gotovo 11 posto populacije.

Image
Foto: Thinkstock

Oboljeli od migrene često se susreću s predrasudama okoline koja nije svjesna da je riječ o neurološkoj bolesti koju je potrebno liječiti. Prvi korak u liječenju je dijagnoza. Migrena se javlja u napadajima koji najčešće traju od 4 do 72 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tipične karakteristike migrene su u 60 posto slučajeva lokalizacija boli na jednoj strani glave, pulsirajuća bol umjerenog do jakog intenziteta koja se pogoršava fizičkom aktivnošću te mučnina i osjetljivost na svjetlo i buku.

Image
nema lijeka, samo terapija /

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu: 'Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava'

Kod „obične“ tenzijske glavobolje blagi do umjereni bolovi se najčešće javljaju obostrano i ne pogoršavaju se fizičkom aktivnošću te ih ne prate dodatni simptomi kao kod migrene. Svjetska zdravstvena organizacija, s obzirom na intenzitet boli i popratne simptome, svrstava migrenu među vodeće uzroke onesposobljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz bolest, oboljeli se često bore i s predrasudama zbog čestog nerazumijevanja okoline koja smatra da je riječ o malo jačoj glavobolji. Zato je izuzetno važno senzibilizirati javnost o tome da je migrena neurološka bolest te da oboljeli trebaju liječenje i podršku okoline da bi što lakše živjeli s migrenom,“ istaknula je Mahović Lakušić.

Image
Foto: Thinkstock

Subotnji program na Cvjetnom trgu donijeti će i panel raspravu stručnjaka, koji će s moderatorom razgovarati o klasičnim i alternativnim načinima liječenja migrene, prehrani, tjelovježbi te o psihološkoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija se organizira treću godinu za redom, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva. Na sam Dan migrene, u četvrtak, 21. ožujka, na zagrebačkim fontanama u večernjim satima bit će istaknuti vizuali i komunikacijske poruke kako bi se javnost senzibilizirala za probleme oboljelih.

POGLEDAJTE VIDEO: Gotovo 400 tisuća ljudi boluje od migrene: 'To je kucanje u sljepoočnicama'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo