Nutricionistica Chelsey Amer tvrdi kako jedna kriška pizze može predstavljati bolje izbalansiran doručak nego većina žitarica, jer sadrži više proteina, više svježih sastojaka, kao i manje šećera nego zaslađene žitarice, piše Daily Mail.
Zaslađene žitarice prepune šećera, a bez proteina
Unatoč tome što se reklamiraju kao idealna hrana za doručak, većini komercijalnih žitarica nedostaje prehrambena vrijednost te ne sadrže dovoljno proteina i zdravih masti. Amer tvrdi da pizza osigurava snažan balans proteinskih ugljikohidrata i masti za razliku od većine žitarica koje sadrže istu količinu kalorija kao i čokoladica.
"Možda će vas iznenaditi da prosječna šnita pizze i zdjelica žitarica s punomasnim mlijekom sadrže gotovo istu količinu kalorija", kaže Amer. "No pizza sadrži znatno više proteina, koji će vam pomoći da se osjećate puni i imate energije tijekom prijepodneva." Dodala je i da se brojne zaslađene žitarice ne bi uopće mogle smatrati sastavnim dijelom izbalansirane prehrane jer jednostavno sadrže previše šećera. "Ja volim žitarice kao i svi ostali, ali mnoge zaslađene žitarice sadrže kalorija koliko i cijela čokoladica. A i nije baš najpametnije zaspočeti dan s puno šećera", napisala je.
Nedavno istraživanje pokazalo je da šećer čini preko 35% sastojaka u nekim popularnim markama žitarica. Osim ako jedete 'čiste' žitarice bez dodataka, one mogu rezultirati naglim porastom šećera u krvi, što oslobađa inzulin i ako se to redovito ponavlja to nije dobro za vaše tijelo", rekla je nutricionistica Tammy Lakatos Shames. "Kalorije se brzo gomilaju i brzo ste ponovo gladni."
Najbolja je pizza koju sami napravite
No neki stručnjaci navode kako pizza baš i nije najzdravija hrana te da ju ljudi ne bi trebali jesti za doručak. "Ne bih rekla kako odlazak u pizzeriju predstavlja idealan objed", tvrdi nutricionistica Wendy Kaplan. Hranjive tvari koje se nalaze u pizzi ne mogu 'nadjačati' štetne sastojke - prerađene ugljikohidrate, zasićene masti i natrij, dodala je.
Količina kalorija i masti u pizzi isto tako ovisi o tome tko ju radi, tako da ljudi ne znaju koliko soli konzumiraju, upozorava Kaplan. No ako sami radite pizzu koristeći cijelovito zrno za koru i napunite ju povrćem, onda bi se stvarno moglo raditi o zdravijem doručku.