promjene kod žena / Novo razdoblje u životu žene: Kada počinje menopauza i koliko dugo traje?

Image
Foto: Thinkstock

Menopauza je jedna od onih stvari o kojoj svi sve znaju na nekoj razini, ali malo se zapravo priča o ovj temi. Zbog toga postoje mnoga pitanja i zabluda

18.9.2019.
12:00
Thinkstock
VOYO logo

Menopauza je normalan dio starenja i počinje nakon što žena nema menstruaciju 12 mjeseci. Godinama prije menopauze ženama se mijenja menstrualni ciklus, imaju valunge i druge simptome. Ovaj tranzicijski period prije menopauze naziva se predmenopauza ili perimenopauza.

"Tijekom predmenopauze, broj jajnih stanica se počinje se smanjivati, a onda nakon nekog vremena više nema menstruacije", objašnjava Jonathan Schaffir iz Medicinskog centra Sveučilišta Ohio za Health.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom perimenopauze mijenja se tjelesna proizvodnja estrogena i progesterona (dva hormona koje stvaraju jajnici). Kosti kod žena više nisu toliko guste, a tijelo drukčije počinje koristiti energiju. Masne stanice se također mijenjaju i žene puno lakše počinju dobivati na težini.

U kojim godinama počinje menopauza?

"Kod svake žene je drukčije, ali promjene obično započinju između 45. i 55. godine. Kod nekih žena se može dogoditi da razdoblje promjena počne i s 35 godina, a kod nekih može krenuti s 60 godina", kaže prof. Mary Jaen Minkinm sa Sveučilišta Yale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(Foto: Pexels)

"Obiteljska anamneza je razuman preduvjet. Ako je netko u vašoj obitelji prošao menopauzu u vrlo ranom periodu, postoji velika šansa da i kod vas bude tako", kaže dalje. Vrijeme dobivanja prve menstruacije također može biti pokazatelj kada ćete krenuti u menopauzu. Prema istraživanju objavljenom 2017. u časopisu Human Reproduction, žene koje su dobile menstruaciju s 11 godina ili mlađe imaju 80 posto veći rizik da će ući u menopauzu prije 40. godine, u usporedbi s ženama kojima je prva menstruacija stigla s 12 ili 13 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo traje menopauza?

Ovaj period u ženskom životu ne traje kratko. Obično traje oko sedam godina, ali može trajati i do 14 godina, objašnjava američki Nacionalni institut za starenje (NIA). Kako naglašavaju, menopauza službeno ne započinje dok žena nije 12 mjeseci bez menstruacije. Ako žena nema menstruaciju šest mjeseci i onda ju dobije i dalje nije u menopauzi", kaže dr. Minkin.

Koji su simptomi menopauze?

Tijekom predmenopauze, žene često imaju neredovitu menstruaciju. "Vrlo čestu ili su duži periodi između menstruacija, može biti obilna ili oskudna menstruacija", kaže dr. Minkin te dodaje da često dođe do inkontinencije, nedostatka želje za seksom, problema sa spavanjem ili suhoće rodnice. Općenito, ovi simptomi mogu se lako riješiti s terapijom estrogenom. "Mala doza kontracepcijskih pilula može jako pomoći kod olakšavanja obilnih menstruacija", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo