Više od običnog začina: Ni ne slutite koliko je peršin moćna biljka

Image
Foto: Mariam/Flickr

Iako ga mnogi koriste samo kao ukras i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršin je div među biljkama

12.8.2016.
10:00
Mariam/Flickr
Play logo

Protiv raka

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora, osobito u plućima, i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i kancerogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršin je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.

shimmer fallback
shimmer fallback

Antioksidansi

Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršina sadrže 16 posto potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12 posto potrebne dnevne doze vitamina A što su dva jaka antioksidansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuupalno djelovanje

Osim luteolina, i vitamin C iz peršina služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).

Srce i krvotok

Folati (vitamin B9) iz peršina pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršina u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kosti

Dvije žlice peršina sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Živci

Vitamin K iz peršina nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršin koristan za cjelokupni živčani sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo