Sve popularnija prehrana u Norveškoj i Švedskoj, koja dovodi do postupnog i zdravog gubitka kilograma, uključuje više maslaca, jaja i vrhnja. Zahvaljujući savjetima liječnika Sofie Hexeborg, Stena Sture Skaldemana i Lars-Erika Litsfeldtua, Skandinavci se više ne boje masne hrane.
Međutim, zbog dijete koja uključuje manje ugljikohidrata i više masti, ali i zbog kišovitog ljeta zbog kojeg je došlo do pada kvalitete stočne hrane i smanjene proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, u cijeloj zemlji je nastala kriza s opskrbom maslaca, izvještava Reuters.
'Prodaja je naglo porasla, 20 posto u listopadu i 30 posto u studenom', rekao je Lars Galtung, glasnogovornik vodeće norveške zadruge proizvođača mliječnih proizvoda.
Maslac se sad prodaje i na internetu, a komad od 250 grama ima početnu cijenu od 13 američkih dolara, što je četverostruko više od normalne cijene.