TRIKOVI ZA SPAVANJE

NESANICA: Specijalisti otkrivaju 6 jednostavnih trikova kako zaspati kao beba

OK, niste Ronaldo, pa da imate posebnog trenera koji se brine da imate lijepe snove, ali i za najgori slučaj nesanice postoji lijek i to više no jedan! Liječnici koji su se specijalizirali za snove otkrivaju koje trikove oni koriste kada ne mogu zaspati.

Trikovi su jednostavni i svi oponašaju metode koje se koriste kako bi potaknuli spavanje.

1. Pušite balončiće!

Zvuči smiješno, ali pali! Profesorica Rachel Marie E. Salas sa Sveučilišta John Hopkins preporučuje upravo to. Puhati balončiće od sapunice može pomoći svima koji teško padaju u san.

“Na taj način radite vježbe disanja koje opuštaju um i tijelo. Ujedno, to je toliko banalna radnja, pa će Vam skrenuti misli od potencijalnog razloga za nesanicu”, kaže profesorica.

Meditacijom reguliramo tlak i usporavamo rad srcaFoto: Flickr

Ukoliko baš nemate pri ruci plastičnu bočicu sa sapunicom, sjednite u ugodan položaj i brojite svoje udisaje i izdisaje 3 do 15 minuta. Um će polako odlutati, a kada ste potpuno opušteni, ponovite postupak nekoliko puta.

2. Skrenite umu pažnju na nešto drugo

Čitanje je najbolji način na koji možemo preusmjeriti svoje misli na nešto drugo.

“Prevrtanje u krevetu iscrpljuje tijelo. Dobra knjiga pomoći će da ga preuzme umor i vi konačno zaspete”, kaže psihologinja Janet K. Kennedy. Druga je mogućnost vizualizirati kako padate u, primjerice, krevet pun perja. Zamišljanje takvih mentalnih slika također pomaže.

3. Slušanje lagane glazbe uspavljuje

Doktor James Maas, autor knjige Spavanjem do uspjeha garantira kako je slušanje lagane glazbe odličan lijek za nesanicu.

“Ne samo da uspavljuje, već produžuje trajanje i dubinu vaših snova!”, kaže Maas. Slušanje kišnih kapi ili valova oceana poželjni su zvukovi, no o glazbenim se ukusima, pa čak i kada glazba služi u medicinske svrhe, ne raspravlja.

4. Vježbanje prije odlaska u krevet

Nedavna istraživanja koje su proveli stručnjaci u Švicarskoj sugeriraju kako 90 minuta vježbanja prije spavanja, smanjuje razinu kortizola, hormona koji se dovodi u vezu sa stresom. Specijalist bolnice u Orlandu, SAD, Orlando Ruiz-Rodriguez svojim pacijentima preporučuje da prije spavanja svakako proliju malo znoja.

5. Nije bitno koliko je sati

“Jednom kada ugasite svjetlo, tako neka i ostane. Koliko je sati više nije bitno.”, poručuje Nathaniel F. Watson, predsjednik Američke asocijacije za medicinu spavanja.

Pogledate li na sat vaš će mozak početi automatski razmišljati koliko ste dugo već u krevetu, u koliko sati morate ujutro ustati, koliko vam je vremena potrebno da se odmorite i slično. Pogled na sat stvorit će tjeskobu zbog koje ćete teže zaspati.

6. Brige ostavite na papiru

Mirno spava samo onaj čovjek koji nema briga, a takvih je danas malo. Sve brige, planove za sutra, iduća dva mjeseca ili 20 godina, stavite na papir. Taj papir potom stavite u ladicu noćnog ormarića i zaboravite na njega. Razmišljanjem o problemima duboko u noć ih riješiti, a vi ćete imati premalo energije da se sa istima sutra ujutro suočite. Andrew J. Westwood, doktor neurologije sa Sveučilišta Columbia misli tako, a logika potvrđuje.

Povratak na Net.hr