Neocekivane sitnice koje vam pogorsavaju alergiju i zagorcavaju zivot

shimmer fallback

Osobe koje pate od peludne alergije dobro znaju koliko iritantna moze biti i koliko ih moze sputavati u svakodnevnom zivotu. Otkrivamo manje poznate stvari koje pojacavaju alergiju.

18.9.2014.
8:01
Play logo

Proizvodi s proteinima koji slice na pelud

Smrcete i kisete. Moguce je da imate problem s odredenim vocem i povrcem. Krivi su proteini koji se nalaze na povrsini namirnica u sto spadaju jabuke, rajcice, dinja i lubenica. "Pelud i proteini u hrani su bliski rodaci, pa vase tijelo misli da ste u njega unijeli pelud. Guljenje tih namirnica moze ublaziti reakciju organizma", kaze Cliff Bassett, utemeljitelj Centra za brigu o alergijama i astmi u New Yorku.

Kontaktne lece

U sezoni peludi, pozeljno je nositi naocale. "Ude li pelud u oci, ondje ce i ostati, a moguce su i dodatne komplikacije", kaze David Rozentrih, s Montefiore Medical Center. Mekane kontaktne lece osobito lako skupljaju iritantne cestice koje lete zrakom poput peluda i dima. One nemaju toliko kisika u sebi ali mogu upiti sve sto se nalazi u suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stres

Istrazivaci na Sveucilistu Ohio otkrili su da je 64 posto ljudi koji su bili pod povecanim stresom imalo i vise upala uzrokovanih alergijama.

Alkohol

Osobito crno vino moze pogorsati alergiju. Najveci krivac su sulfiti, a ti se spojevi mogu pronaci u pivu i vinu.

Parfemi i mirisne svijece

"Sve s dodatkom mirisa moze dovesti do iritacije ociju i nosne supljine", kaze Basset. To ukljucuje parfeme, svijece i osvjezivace prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vunena odjeca

Njezni vuneni dzemper moze biti prava strahota za vasu alergiju ukoliko ga nosite, a da ga prethodno niste barem tri puta oprali. Odjeca, osobito ona izradene od grubih i ljepljivih materijala poput vune, naprosto skuplja pelud i prasinu. "Osobe koje pate od peludne alergije trebale bi ih oprati nakon svakog nosenja osobito tijekom alergijske sezone. Stoga je bolje nositi pamucne proizvode", smatra Rozentrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnje tusiranje

Pelud se ne zadrzava samo na odjeci vec i na kosi i kozi."Problem s peludi je da se ne moze vidjeti golim okom. Budite li se ujutro oteceni, znak je da se trebate tusirati navecer prije odlaska na pocinak kako biste isprali alergene sa sebe", objasnjava Rozentrih.

Vrijeme

Vasa alergija se moze pogorsati tijekom suhih, suncanih i vjetrovitih dana. Tada su idealni uvjeti da se stabla oslobadaju peludi i na taj nacin ce je biti vise u zraku. Kisni dani su najbolje vrijeme za sve koji pate od alergija jer jaka kisa ispire pelud iz zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dim cigarete

Bas kao mirisne svijece i parfemi i dim cigareta moze uzrokovati iritaciju disnih puteva, tako da biste trebali izbjegavati zadimljene prostore.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo