VAŽNOST POVRĆA

NEĆU OVO, NEĆU ONO… Dječak skoro potpuno oslijepio jer je bio previše izbirljiv za stolom

Kad je 14-godišnji dječak iz Australije počeo je gubiti vid, jedan je oftalmolog rekao njegovoj majci da će joj sin vjerojatno ubrzo potpuno oslijepiti.

Kako se počeo žaliti na suhe oči koje su ga peckale, gospođi Moore su liječnici su rekli da će njezin sin morati živjeti s ograničenim vidom i kapima za oči, piše Sydney Morning Herald.

Nakon što je Cian Moore obišao sve pedijatre i oftalmologe u Perthu, njegova očajna majka Kerry odlučila je okušati sreću u Sydneyu i tamo je posjetila dr. Stephanie Watson.

KONAČNO RAZBIJENA VELIKA ZABLUDA O VITAMINIMA: Većina ih je beskorisna, ali neke svakako treba uzimati

Neočekivana dijagnoza

Nakon što je ispitala Ciana, dr. Watson je utvrdila da zapravo pati od ekstremnog nedostatka vitamina A.

Budući da je dječak od pete godine života živio isključivo od piletine, pomfrita, suhog kruha i gaziranih sokova, postao je potpuno neuhranjen, a nedostatak vitamina odrazio se na njegov vid.

Oko 14-godišnjeg dječaka koji pati od teškog manjka vitamina A
Oko 14-godišnjeg dječaka koji pati od teškog manjka vitamina AFoto: Medical Journal of Australia

Nedostatak vitamina A je čest problem u zemljama trećeg sveta, ali je izuzetno rijetka pojava u Australiji. Srećom profesorica Watson je jedno vrijeme radila u Keniji i uspjela je prepoznati iste simptome kod Ciana.

Prvi simptom nedostatka vitamina A je pojava takozvanih Bitotovih pjega na površini oka. Ipak, specijalisti često ne primijete ovaj simptom, jer pacijent ne izgleda neuhranjeno.

Nevjerojatno jednolična prehrana

“Djeca u ranom djetinjstvu ponekad odbacuju hranu zbog njene strukture ili mirisa i završe na nevjerojatno jednoličnoj prehrani”, kaže dr. Watson.

“Određena količina vitamina A nam je neophodna, a bez njega stanice ne sazrijevaju normalno”, kaže.

Cian je odmah primio visoke doze vitamina A i počeo je redovito piti vitaminske shakeove. Vid na jednom oku je vratio gotovo u potpunosti, no drugo je nepovratno oštećeno.

Cian sada ima 16 godina, jede povrće, vratio je izgubljene prijatelje i trenira nogomet.

 

Povratak na Net.hr