Ne samo da nije loše, nego je u ovim situacijama psovanje i poželjno

Istraživanja su pokazala da postoje situacije kad je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke radije nego zadržati sve u sebi. Predstavljamo četiri prigode kad slobodno možete opustiti kočnice.

Kad vas nešto boli

Istraživanje koje je 2009. godine provelo britansko Sveučilište Keele otkrilo je da psovanje povećava toleranciju na bol. U eksperimentu je 64 studenata trebalo što dulje držati jednu ruku u kanti s ledom. Kad su studenti ponavljali odabranu psovku, uspijevali su ruku zadržati unutra 140 sekundi, a kad nisu smjeli psovati, izdržali su svega 70 sekundi.

Kad ste ljuti

Sve dok vaše riječi nisu usmjerene prema nekome, psovanje može biti katarzično iskustvo, tvrdi psiholog John M. Grohol. Korištenje psovki vas može osloboditi osjećaja ljutnje ili frustracije, objašnjava on.

Kad se osjećate bespomoćno

Psovanje vam pruža osjećaj kao da imate stvari pod kontrolom, čak i kad nije tako. To “može pojačati samopouzdanje i dati vam poticaj za daljnje mjere koje trebate poduzeti”, tvrdi psihijatar Neel Burton.

Kad ste prisiljeni čekati

Ako ste frustrirani jer čekate već 20 minuta da vam se javi tehnička podrška ‘omiljenog’ teleoperatera, pokušajte psovati. Uz to što ćete imati osjećaj da kontrolirate situaciju, mnogi su sistemi programirani da detektiraju vulgarnosti, pa će vas brže spojiti s prvim slobodnim operaterom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr