Unos niske razine proteina u dječjoj dobi pomaže da živite dulje, pokazuje najnovije istraživanje. Znanstvenici su otkrili kako voćne mušice, koje s ljudima dijele više od dvije trećine gena, žive dulje ako nisu izložene velikoj količini proteina dok su mlade.
Tipična zapadnjačka kuhinja temelji se na visokoproteinskoj i masnoj hrani. Jede se puno mesa, mliječnih proizvoda i jaja, a opće je poznato da crveno meso igra veliku ulogu u nastanku srčanih bolesti i raka.
Osim toga, postoje dokazi da previše proteina dugoročno može dovesti do povećanog rizika od osteoporoze i pogoršati postojeće probleme s bubrezima. Istraživači vjeruju da bi se njihova otkrića mogla objasniti tako što prehrana s manje proteina proizvodi manje toksične lipide koje luči koža.
Zdravi lipidi inače čine prirodnu barijeru na koži koja sprječava prljavštinu, nečistoće i štetne kemikalije, koje mogu ubrzati starenje, da prodru kroz kožu u organizam. Znanstvenici s Instituta Francis Crick u Londonu koristili su u eksperimentu voćne mušice da bi otkrili kako prehrana u ranom životu djeluje na životni vijek.
Ovi insekti koriste se u životnim eksperimentima jer žive samo od dva do tri mjeseca. Tim je naglasio da postoji dovoljno dokaza koji bi preporučili trudnicama da se drže dijete s niskim sadržajem proteina kako bi poboljšale zdravlje svoga nerođenog djeteta. Ipak, toga se ne treba držati kao pijan plota.
"Postoje dokazi kod ljudi i drugih sisavaca da majčina prehrana može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa kod djece puno kasnije u životu, ali genetski procesi koji potkrepljuju ovaj učinak još se trebaju istražiti", rekao je autor studije dr. Alex Gould za Daily Mail.
"Očigledno, voćne mušice nisu ljudi i važno je istaknuti da naši rezultati na njima zasigurno nisu preporuke budućim majkama da doista trebaju jesti hranu s niskim udjelom proteina", dodao je.