Navike koje su jako loše za vaše srce

Nije samo višak kilograma opasan za zdravlje vašeg srca, doznajte koje su to navike koje vam mogu naštetiti.

Gledanje televizije
Sjedenje satima povećava rizik od srčanog udara čak iako redovito vježbate.

Neprijateljstvo i depresija
Pod sresom ste, u svađi ili depresivni? I to može ostaviti traga na zdravlju vašeg srca. Važno je znati izbaciti negativne emocije iz sebe i imati osobu s kojom možete popričati.

Ignorirate hrkanje
Hrkanje može biti simptom nečeg puno ozbiljnijeg, sindroma apneje u spavanju koja povećava rizik od srčanog udara. Ako hrčete i često se budite umorni najbolje da se obratite doktoru za savjet.

Ne koristite konac za zube
Iako je pravi razlog nepoznat, postoji jaka veza između bolesti desni i srčanih bolesti. Stoga prihvatite se konca za zube da vam desni ostane zdrave kao i srce.

Povlačenje u sebe
Iako svima ponekad treba vremena da se maknu od svega važno je održavati kontakte s ljudima koji su vam dragi. Ljudi koji imaju bolje odnose s obitelji i prijateljima žive duže i zdravije.

Previše alkohola
Mala količina alkohola je dobra za vaše srce, ali pretjerano uživanje alkohola je povezana s visokim krvnim tlakom i srčanim udarom. Koja je mjera? Najviše dva pića dnevno za muškarca te jedno za ženu.

Prejedanje
Pretilost je najrizičniji faktor koji vodi do bolesti srca. Probajte jesti manje, izbjegavajte velike porcije i zamijenite gazirana pića s vodom.

Previše mesa
Najbolje bi bilo da meso bude namirnica kojom se ponekad počastite nego da je temelj vaše prehrane. Obrađeno meso, poput kobasica i slanine, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka debelog crijeva. Bilo bi idealno da manje od deset posto namirnica u vašoj prehrani bude životinjskog porijekla.

Pušenje
Pušenje je totalna katastrofa za vaše srce, tvrde stručnjaci. Pušenje potiče stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu blokirati protok krvi u srce te pridonosi stvaranju plakova u arterijama.

Izbjegavanje voća i povrća
Najbolja prehrana za vaše srce je ona koja je bazirana na voću i povrću.

Uživanje u soli
Što više jedete soli to vaš krvni tlak više raste. Nemojte jesti pakiranu brzu hranu i čitajte dobro etikete na hrani, piše health.com.

Povratak na Net.hr