Play ponuda

Naučite kako ispraviti loše držanje!

shimmer fallback

Znate li uopće odrediti kako izgleda normalno držanje tijela? Mislite li da glavobolje i umor koji osjećate imaju ikakve veze s načinom na koji držite tijelo dok sjedite i hodate?

10.7.2010.
11:27
Play ponuda

I mama vas je upozoravala da se ispravite? Ne bez razloga. Loše držanje može dovesti do kronične boli u leđima i vratu. Može biti i uzrok neprestane glavobolje te simptoma artritisa i umora. Dr. Gerard Clum, iz Svjetske federacije kiropraktičara objašnjava kako popraviti držanje.

1. Pogledajte kako stojite. Kako izgleda normalno držanje? Stanite sa strane velikog ogledala u kojem se vidi odraz cijelog tijela. Okrenite glavu kako bi vidjeli stav koji ste zauzeli. Ako je držanje normalno trebali bi povući zamišljenu ravnu liniju od uha do kuka, koljena i centra skočnog zgloba.

Kad sjednete? Stopalima na podu gurnite zadnjicu sasvim do kraja stolice tako da vam leđa u potpunosti podupire naslon, a težina vam se ravnomjerno raspoređuje na oba kuka. Zatim ramena gurnite sasvim nazad tako da preuzmu napetost s mišića vrata.

2. Upoznajte se sa simptomima Isprva loše držanje uzrokuje tek umor i glavobolje, ali s vremenom ukočenost mišića leđa i vrata može uzrokovati kroničnu bol.

Većina ljudi prve simptome koji su posljedica lošeg držanja osjeti na mišićima oko baze vrata i u blizini lopatica. Ne naučite li popraviti držanje mogli bi imati ozbiljnih problema kasnije u životu.

Godine krivog držanja mogu doslovno promijeniti kost što može dovesti i do simptoma artritisa. Moguće su i pojave mišićne iritacije, problema s krvotokom u vratu, te bol u ruci i nozi.

3. Poduzmite ozbiljne promjene jedan od najboljih načina za popravljanje držanja je izbjegavanje predugog zadržavanja u jednoj te istoj pozi dok sjedite ili stojite. Radite za stolom u uredu svakih pola sata se ustanite i prošećite unaokolo. Pobrinite se i da je kompjuter ispravno postavljen - ekran u razini očiju. I tastatura treba biti postavljena tako da ne pate ramena.

Osim toga učvrstite mišiće središta tijela - trbušnjake. Oni su nužni za podupiranje kralježnice i dobro držanje.

4. Razgovarajte s profesionalcem Muči li vas kronična bol nastala zbog lošeg držanja ne prolazite kroz to sami. Snimite kralježnicu i razgovarajte s fizijatrom. pitajte ga da vam preporuči određenu vrstu terapije, kiropraktičara ili masera.

Jednako može postupiti i osoba koja još nema kronične bolove. Ona je u boljoj poziciji jer može na vrijeme spriječiti ozbiljnije probleme od glavobolje. Imajte na umu da debljanje ili mršavljenje kao i trudnoća mogu uzrokovati promjene na sustavu mišića i kosti.

Ukratko da sažmemo glavne savjete: Rastežite se tijekom dana, češće prošećite te potražite mišljenje stručnjaka.

T.T.

Prethodni članci:

arti-201006230351006 arti-201001250036006

Play ponuda
Play ponuda