Mnogi vole svojemu nepcu s vremena na vrijeme priuštiti tretman nezdravom brzom hranom, ali odsad ćete dvaput promisliti prije no što odlučite pojesti veliku porciju pomfrita. Stručnjaci su, naime, otkrili povezanost između konzumiranja prženih krumpirića i većeg rizika od smrti.
Ljudi koji posjećuju restorane brze prehrane više od dvaput na tjedan, doslovno udvostručuju rizik od preuranjene smrti, pokazuje najnovija studija. Ona, ipak, ne dokazuje da pomfrit ubija ljude, ali činjenica je da su ispitanici koji su umrli tijekom istraživanja češće jeli brzu hranu od ostalih.
Istraživači su promatrali prehrambene navike 4440 ljudi između 45 i 79 godina starosti tijekom osam godina. Ispitanici su redovito ispunjavali upitnike, u kojima je bilo pitanje i o tomu jesu li i koliko često jeli upravo pomfrit. Do kraja je istraživanja 236 sudionika umrlo, a rezultat je pokazao da su ga oni doista konzumirali češće nego drugi.
Izbjegavajte banane: Šest vrsta hrane koja šteti lijepoj koži i tri vrste koje je poljepšavaju
"Prženi su krumpirići hrana koja sadrži jako puno kalorija, natrija i uglavnom transmasne kiseline, a nemaju gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, što znači da ljudskom tijelu ne donose apsolutno nikakvu korist", objašnjava nutricionistkinja Jessica Cording, koja rezultatima istraživanja nije bila nimalo iznenađena.
Dodala je kako su zasigurno postojali i drugi čimbenici koji su utjecali na rezultate. Primjerice, nije isto kombinirati pomfrit sa salatom ili s hamburgerom. Također je istaknula da ljudi koji su umrli tijekom studije nisu umrli samo i jedino zbog pomfrita, već da su se oni tijekom života općenito hranili nezdravo i živjeli nekvalitetno, piše Daily Mail.