Prehranom do ljepote

Izbjegavajte banane: Šest vrsta hrane koja šteti lijepoj koži i tri vrste koje je poljepšavaju

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:01 05.11.2016 / Rubrika:
Foto: utkamandarinka/Thinkstock
0
0 dijeljenja

Bez obzira na to koliko proizvoda za njegu koristite, ono najvažnije za kožu nalazi se na vašem tanjuru

Prehrana za lijepu, blistavu i čistu kožu čini veliku raziku. Evo kako bi izgledala prehrana za lijepu kožu.

Mliječni proizvodi

Mlijeko trgovina

Mlijeko je jedan od glavnih krivaca za akne osobito ako se javljaju na donjoj polovici lica, bradi, liniji čeljusti i vratu. Konzumacija mliječnih proizvoda ubrzava lučenje inzulina i drugih hormona koji su u organizmu odgovorni za nastanak akni.

Kako je većina ljudi alergična na dva proteina u mlijeku, kasein i sirutku, mliječni proizvodi mogu izazvati i akne i ekceme.

Banane

Šećer u bilo kojem obliku nije dobar za čistoću kože, to se odnosi i na voće koje je bogato šećerima. Šećeri izazivaju upale zbog kojih se mogu javiti akne, osip i crvenilo kože. Prestankom uzimanja čak i ovih šećera iz voća, nastat će vidljiva razlika u teksturi kože.

Pomfrit

Masna hrana ne izaziva akne, kaže studija objavljena prije nekolio godina u Scientific American. To nikako ne znači da je možete jesti koliko hoćete. Prženi krumpirići tj pomfrit, je hrana visokog glikemijskog indeksa, 75. I svakako može biti uzrok pojavi prištića.

Drastične promjene šećera u krvi su stres za organizam. Tada smo podložniji aknama. Visoki šećer tjera tijelo da proizvodi više inzulina, izazivajući hormonalne efekte kao pretjerano mašćenje kože i veću proizvodnju stanica. Sve to zatvara pore i izaziva akne.

Još je jedna stvar koja nužno dolazi sa pomfritom, opasna, a to je sol. Previše soli dehidrira pa koža otiče, a akne teže prolaze.

Kruh

prepečeni kruh, šnite kruha

Kruh je problematična namirnica za zdravu kožu, ne samo zbog visokog glikemijskog indeksa nego i zbog glutena. Netolerancija na gluten izaziva probleme osobito osobama sklonima aknama i ekcemima.

Pivo

Visoki glikemijski indeks, gluten i alkohol, nisu prijatelji kože.

Alkohol dehidrira kožu i naglašava bore pa se koža ne regenerira. Negativno utječe na A vitamin, B3 i C vitamin koji su važni antioksidansi za kožu i vitalni za regeneraciju novih stanica.

Školjkaši

Ribe su dobre ali školjkaši ne. Škampi, rakovi i jastog sadrže jod koji zatvara pore pa lakše nastanu akne. Jod iritira kožu. Imate li već zatvorene pore, pojačat će se nastanak upaljenih bubuljica kod onih koji su skloni aknama.

A blagotvorna hrana za kožu je:

Divlji losos

losos-riba-hrana

Omega tri masne kiseline u divljem lososu su izvanredna dodatna vlaga za kožu. Ovo se možda ne čini idealno za one koji imaju akne. Ali kombinacija akni i suhoće kože je uobičajena, osobito kod odraslih, a kada jei koža suha, stanje se pogoršava.

Dodajmo još da losos ima selena koji čuva kožu kod izlaganja suncu.

Avokado

Zdrave masti u avokadu su jedanko dobar izbor kao i losos. Mononezasićene masti u avokadu održavaju gornji sloj kože vlažnim i mekanim, a polinezasićene masti štite od upala, kažu sa Instituta Linus Pauling na Oregon State University.

Avokado ima antioksidanse koji štite kožu i pomažu joj da brže cijeli. Uz E i C vitamin( koji štiti od ultraljubičastih zraka) i gubitka kolagena koji kožu čini elastičnom i mekanom.

Povrće

Povrće je bogato C i A vitaminima koji preveniraju začepljenje pora. Sadrže antioksidans, sulforafan koji djeluje iznimno protuupalno te smanjuje vjerojatnost izbijanja prištića.

Brokula, na primjer ima indlo-3 karbinol koji pomaže detoksikaciji suvišnog estrogena u tijelu. Dominacija estrogena povezana je sa povećanom razinom testosterona koji uzrokuje masnu kožu. Reduciranje estrogena je ključ do čiste kože.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 12:01 05.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr