HRANA KAO POTICAJ

NAJSNAŽNIJI MOTIVATOR: Glad nas pokreće više od žeđi, straha ili tjeskobe

Što bi vas stvarno natjeralo da trčite deset minuta? Činjenica da vam je za petama nešto ili netko zaista strašan? To što se osjećate usamljeno? Potreba za čašom vode? Ili činjenica da vas nakon trčanja čeka komad savršenog bifteka u umaku od crvenog vina i plemnitih trava – ili što god već da je hrana u kojoj najviše uživate?

Ako je treća opcija jedino što bi vas natjeralo da se pokrenete, bez brige – niste jedini. Zapravo, većinu ljudi motivira glad više od straha, žeđi ili usamljenosti, pokazali su rezultati nove studije, piše Medical News Today.

U istraživanju koje je proveo britanski Nacionalni institut za zdravlje provedena je serija pokusa s ciljem da se utvrdi što nas najsnažnije motivira: glad, žeđ ili strah.

Glad je jači motivator od žeđi

U prvom eksperimentu, okupljeni su miševi koji su bili gladni i žedni ili samo žedni i pred njih je stavljena hrana i voda. Miševi koji su bili žedni krenuli su ravno na vodu, očekivano, ali miševi koji su bili i gladni i žedni, navalili su prvo na hranu, što znači da je glad snažniji motiv od žeđi.

U drugom eksperimentu istraživači su određene dijelove komorica u kojima su bili miševi poprskali kemikalijom koja simulira miris lisice, a zatim su na ta mjesta ostavili hranu.

Ovaj put, u eksperimentu su sudjelovali gladni i siti miševi. Gladni miševi nisu se obazirali na strah zbog mogućnosti da je grabežljivac u blizini i išli su direktno u “opasne” zone da bi se najeli. Siti malecni ispitanici su izbjegavali opasne zone koje su mirisale na lisicu u širokom luku.

U finalnoj fazi eksperimenta, istraživači su stavili jednog usamljenog i gladnog miša u kavez s dvije pregrade. U jednoj je bila hrana, u drugoj – prijateljski nastrojen drugi miš.

Gladni miš uputio se ravno u odjeljak s hranom, umjesto da se pridruži drugom mišu, unatoč činjenici da su miševi općenito vrlo društvene životinjice.

U drugom pokušaju, usamljeni miš prethodno je normalno hranjen i on je odabrao druženje s drugim mišem umjesto da jede.

Hrana kao poticaj

Sve ovo dokazuje da je glad mnogo snažniji motivator od straha, žeđi i tjeskobe.

Naravno, ovi eksperimenti jesu provedeni na miševima, ali zanimljivi su jer se na temelju njih može zaključiti ponešto i o ljudskom ponašanju.

Dakle, ako se pokušavate natjerati da nešto napravite, recimo pozvati nekoga tko vam se sviđa da izađete, bolje bi bilo da strah od odbijanja pokušate nadvladati razmišljanjem o tome kako ćete otići zajedno na večeru u vaš omiljeni restoran, nego razmišljanjem o tome kako ćete, ako se nastavite tako ponašati, umrijeti sami (eventualno okruženi mačkama)…

Istraživanje Michaela J. Krashesa i njegovih kolega objavljeno je u časopisu Neuron.

Povratak na Net.hr