"Budući da je spužva puna malih pukotina, dok čistite površine i stvari koje su pune opasnih patogenih mikroorganizama, neki od njih će neminovno ostati 'zarobljeni' unutar spužve", kaže dr. Philip Tierno i dodaje: "Ljudi ispiru spužve, no ono što bi trebalo s njima učiniti jest dezinficirati ih. A ljudi to ne čine."
Kad spužvom uklonite ostatke s prljavog posuđa, mnogi patogeni koji se na njima nalaze zavuku se unutar vlažne spužve koja vrijeme provodi uz sudoper. I dok se vaša spužva odmara, iščekujući sljedeću uporabu, nove bakterije na njoj razmožavaju se nevjerojatnom brzinom, svakih 20 minuta, tvrdi Tierno.
Posebno je opasna daska za rezanje, jer nakon što na njoj izrežete komad mesa, obično s nje očistite sve ostatke, a vrlo često tu može biti i salmonela. No ni vegetarijanci nisu sigurni, jer se na povrću često može naći zloglasna bakterija E. coli.
Ako nakon pranja suđa sa spužvom mislite da je to suđe čisto, razmislite ponovo. Vjerojatno je prljavije nego prije pranja. "Voda i deterdžent za pranje suđa ne ubijaju bakterija, oni ih samo isperu. No ako još imate prljavu spužvu, dodatno ćete posuđe prekriti s novim bakterijama." Znači, možda ćete sprati prvotne bakterije, no dodat ćete cijeli novi niz, vjerojatno još gorih.
Ako vam pak spužva smrdi, znajte da je sigurno puna bakterija. No ne morate se odmah riješiti svih spužvica. Najbolji način da ih dezinficirate jest da koristite izbjeljivač od klora. Napravite sredstvo za dezinfekciju tako što ćete 1/10 izbjeljivača pomiješati s 9/10 vode. Ostavite spužvu da se namače u toj mješavini svega 10 do 30 sekundi i svi mikroorganizmi koji rastu na spužvi će umrijeti. Mješavinu držite blizu sudopera, kako biste je mogli koristiti nakon svake uporabe spužve, no pazite da svaki put koristite čistu mješavinu. Nakon upotrebe dobro je ocijedite i ostavite da se osuši, jer se tad definitivno ništa neće razmnožavati na njoj.
Kao oblik dezinfekcije, spužvu također možete smjestiti u posudu s vodom i smjestiti u mikrovalnu pećicu. Voda mora ključati, jer će to ubiti sve mikroorganizme, te je opet nakon iskuhavanja morate dobro osušiti. Nakon čišćenja spužve, nemojte nikako zaboravti dobro oprati ruke, jer ste nakon sveg tog čišćenja i sami prenijeli poveći broj bakterija na njih.