STRUČNJACI NA NOGAMA / Mladi ne vide ništa loše u tome da izgore na suncu: 'Koža kasnije lijepo potamni'

Image
Foto: Shutterstock

Ove rizike trebate znati ako se redovito pržite na suncu

6.7.2024.
20:03
Shutterstock
VOYO logo

Gotovo svi smo barem jednom izgorjeli na suncu. Osam od deset osoba generacije Z vjeruje da je normalno ili prihvatljivo izgorjeti na suncu tijekom odmora, a u novom istraživanju Well Pharmacyja, trećina ispitanika u dobi od 18 do 24 godine rekla je da je u redu malo pocrvenjeti, dok su neki zaključili da crvena koža nije ništa loše jer, kako kažu, s vremenom potamni.

"Uvijek koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili više i nanosite je svaka dva sata kada ste vani, čak i za vrijeme oblačnih dana. Tražite hlad i nosite zaštitnu odjeću i šešire koji su također bitna mjere za zaštitu od sunca", rekao je George Sandhu, zamjenik nadzornika ljekarne iz Well Pharmacyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koje kreme za sunčanje izbjegavati, gdje kupiti najbolju i kako je pravilno nanijeti?

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koje kreme za sunčanje izbjegavati, gdje kupiti najbolju i kako je pravilno nanijeti?

Kada opekline shvatiti ozbiljno?

"Ako ipak dobijete opekline od sunca, lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su paracetamol i ibuprofen mogu pomoći u smanjenju boli. Stavite hladne obloge i kremu ili sprej za poslije sunčanja na zahvaćena područja. Klonite se sunca dok opeklina u potpunosti ne zacijeli", rekao je i dodao:

"Ozbiljne opekline od sunca s vrućicom, zimicom, mjehurićima ili vrtoglavicom zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Budući da velike opekline mogu utjecati na balans elektrolita i tekućine u cijelom tijelu, godišnji pregled kože kod dermatologa preporučuje se svima koji su imali opekline od sunca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kako tretirati opekline od sunca?

Ako dobijete opekline od sunca, postoji nekoliko metoda koje vam mogu olakšati bolove i smanjiti opekline. Dobre su metode koje uključuju pranje spužvom hladnom vodom, hladnu kupku ili tuš, primjena hladnog obloga poput hladnog flanela također mogu pomoći.

Pazite da pijete puno tekućine kako biste se rashladili i spriječili dehidraciju. Sredstva za ublažavanje bolova poput ibuprofena ili paracetamola mogu pomoći u ublažavanju svake boli. Zapamtite da ne smijete davati aspirin djetetu mlađem od 16 godina. Talođer, savjetuje se izbjegavanje uske odjeće dok opekline ne zacijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovedu li opekline od sunca do visoke temperature, vrtoglavice, mjehura na koži, oticanje kože, glavobolje i osjećaja mučnine ili pojavu mjehura ili oticanje kože, odmah potražite savjet liječnika opće prakse, a vaš lokalni ljekarnik može vam dati savjet o najboljim metodama za izbjegavanje opeklina od sunca.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dermatologinja o kremama za sunčanje: 'Jedna je dovoljna za 3-4 dana za jednu osobu. Ne štedite!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo