Riba bogata omega-3 masnim kiselinama, zbog obilja ove esencijalne kiseline može zaštititi srce, sniziti rizik od srčanog i moždanog udara, pomoći u sprječavanju senilne makularne degeneracije oka (najčešćeg uzročnika sljepoće kod starijih osoba), sniziti razinu triglicerida, pa čak i umjereno sniziti povišeni tlak.
arti-201104260410006Ipak, od dobrobiti neće biti ništa ako ribu ne pripremite na pravi način. Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg analizirali su prehrambene navike gotovo 84.500 žena koje su prošle menopauzu. One koje su najviše jele pečenu ribu (pet porcija tjedno) imale su 30 posto niži rizik od zatajenja srca nego ispitanice koje su ribu jele gotovo jednom mjesečno. No, samo jedna porcija pržene ribe tjedno povisila je rizik od zatajenja srca na 48 posto.
"Nije svaka riba jednaka, a stvarno je bitan način pripreme. Kada pržite ribu, ne samo da ćete izgubiti mnogo dobrobiti nego ćete i dodati neke tvari u procesu kuhanja koje su štetne", upozorio je dr. Donald Lloyd-Jones, voditelj istraživanja. Prethodna su istraživanja pokazala kako prženje ribe povećava količinu trans masti, što se veže za povećanje rizika od srčanih bolesti.
Osobe koje su rekle da jedu više pečene ribe su u pravilu i obrazovanije, tjelesno aktivnije i u manjoj mjeri imaju problema s dijabetesom, krvnim tlakom i bolestima srca.
Vezani članci:
arti-201005130110006 arti-201104110164006