Najgora prerađena hrana koju nikad ne biste trebali kupovati

shimmer fallback

Neka je prerađena hrana vrlo popularna te posebno primamljiva onima koji imaju užurban stil života.

29.5.2014.
8:36
Play logo

Prerađenoj hrani teško se oduprijeti jer su joj i cijene pristupačne i zbog toga mnogi ni ne razmišljaju o tome kakve posljedice ima za zdravlje. Teško je eliminirati svu prerađenu hranu iz upotrebe, ali možete barem eliminirati neku s liste najgore prerađene hrane.

Pomfrit

Prženi krumpirići sadrže visoku količinu kalorija i ako ih često konzumirate možete loše utjecati na dijabetes i kontroliranje težine, osim toga, nutritivne vrijednosti pomfrita su vrlo niske. Kad ih se zaželite radije ih ispecite u pećnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čips i ostali prženi zalogaji

Spomenite grickalice potkopat će vaše napore da smanjite broj kilograma. Sadrže puno soli, kalorija i konzervansa. Siromašne su nutritivnim vrijednostima i vlaknima zbog čega usporavaju probavu.

Hrenovke i ostale mesne prerađevine

Velika većina mesnih prerađevina na tržištu sadrži hrpe umjetnih okusa, soli, nezdravih punila i konzervansa. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplinom zbog čega gube nutritivne vrijednosti.

Fast-food hamburgeri

Ako ih često jedete povećane su vam šanse da obolite od dijabetesa. Nedavna je studija pokazala da žene koje su dva ili više puta tjedno jele fast-food hamburgere imaju veću šansu dobiti dijabetes od onih koje nisu to činile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pileći nuggeti

Ova sveprisutna i primamljiva hrana vrlo je popularna jer brzo i jednostavno zadovoljava glad. Ali trebali bi je izbjegavati kupovati smrznuti ili jesti u restoranima. Pileći nuggeti imaju viš soli, konzervansa i masti nego što nekome treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovi kolači, keksi i peciva

Sve ovo stavljeno je u istu grupu jer je njihov učinak na zdravlje sličan. Osim visoke razine soli i šećera, mogu sadržavati i tranmasti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti od zdravih masti. Transmasti također produžuju rok trajanja te poboljšavaju njihovu vanjsku teksturu.

Play logo

Kokice za mikrovalnu

Ovo je jedna od najnezdravijih namirnica. Osim genetski modificiranog kukuruza, već nekoliko godina zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kokice koje se spremaju u mikrovalnoj sadrže kemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima. Tvrtke koje prodaju kokice za pripremu u mikrovalnoj, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak. Osim toga ukusni lažni maslac u kojem je natopljeno zrnje u vrećici sadrži kemikaliju diacetyl, poznati poboljšavač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo