Najbolja transplantacija lica ikad izvedena

Tridesetsedmogodišnji čovjek iz američke države Virginije, koji je u nezgodi 1997. pogođen iz puške, imao je najopsežniju transplantaciju cijelog lica u povijesti medicine, poručili su stručnjaci iz University of Maryland Medical Center.

Richard Lee Norris, se oporavlja dobro nakon čudesne i u povijesti medicine prve tako opsežne transplantacije lica koja je trajala 36 sati. Osim novog lica, dobio je nove zube, jezik te gornju i donju čeljust.

Tjedan dana nakon operacije Norrisov oporavak bolji je nego su to liječnici očekivali. Već može otvoriti i zatvoriti usta, pere nove zube te brije brkove koji rastu na novom licu. Čudom se vratio i osjet mirisa koji je izgubio nakon nesreće.

Nakon što mu je u nesreći s puškom uništeno lice – izgubio je usne, nos i zube – Norris je podvrgnut nizu operacija kojima su mu spasili život i rekonstruirali lice. Ipak, ostao je unakažen, pa se danju skrivao u kući, dok je u trgovinu odlazio samo noću s maskom na licu.

‘Pogledati ga je pravi doživljaj. Prije su ljudi zurili u Richarda jer je nosio masku, pa su željeli vidjeti deformacije. A sad za zurenje imaju sasvim drugi razlog, a to je stvarno čudesno’, rekao je voditelj kirurškog tima koji ga je operirao, dr. Eduardo Rodriguez s University of Maryland Medical Centera.

Norrisovi liječnici tvrde da je ova operacija, a trajala je tijekom dva dana, prva u svijetu potpuna transplantacija lica koju je izveo tim specijalista za rekonstrukciju i estetsku kirurgiju.

U zahvatu je sudjelovalo 150 doktora, medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a koristili su se inovativnim tehnikama kako bi ‘precizno transplantirali srednji dio lica, gornju i donju čeljust uključujući i zube, te dio jezika’ kao i potrebne mišiće i živce, objasnio je Dr. Rodriquez te zaključio: ‘Naš cilj je bio i povratiti funkciju, i dobiti estetski zadovoljavajući rezultat.’

Povratak na Net.hr