banner

NA CEMU SI TI? Evo kako ti oci izgledaju na raznim drogama

Oci su ogledalo duse i to je tocno bez obzira koliko nelegalnih supstanci konzumiras tijekom jednog vecernjeg izlaska. Naime, po ocima se lako moze vidjeti na cemu si tocno.

Sadrzaj droge koji cini da se osjecas opusteno, sretno ili te jednostavno odrzava budnim, ne manipulira samo neurotransmiterima u tvom mozgu, vec moze utjecati i na fizioloske procese u tvom tijelu. To ukljucuje i misice ociju koji uvecavaju ili smanjuju zjenice.

Kada uzmes kokain, marihuanu ili amfetamin, na primjer, zjenice ti se vidljivo uvecaju (midrijaza), dok ih opijati, kao sto je heroin, suzavaju (mioza).

“Promjena velicine zjenice moze ukazivati na konzumiranje droge, ali to ne mora nuzno znaciti”, pojasnila je lijecnica iz berlinskog Centra za bolesti ovisnosti.

“Zjenice se mogu rasiriti i ako ste epilepticar na terapiji. Tako da mi trazimo druge, pouzdanije indicije. Na primjer, da li se pacijent preznojava”, kazala je strucnjakinja za portal Vice.com.

Berlinski strucnjaci, naposlijetku, tvrde kako je potpuno nemoguce odrediti koje droge je osoba konzumirala pregledavajuci mu zjenice.

Povratak na Net.hr