10-godišnje istraživanje

MUŠKARCIMA JE GORE: Depresija je smrtonosna kao pretilost

Stručnjaci s Univerziteta u Münchenu su 10 godina provodili istraživanje i utvrdili su kako depresija uzrokuje 15 posto srčanih zastoja. Pretilost uzrokuje 21 posto srčanih napada, a visoki tlak 8,4 posto.

Znanstvenici tvrde kako je ovo istraživanje od vitalnog značaja jer od depresije pati 350 milijuna ljudi diljem svijeta, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, piše Metro.

“Pitanje je sada kakva je veza između depresije i drugih rizičnih faktora kao što su duhanski dim, visoka razina kolesterola, pretilost i hipertenzija. Koliko veliku ulogu igra svaki od njih?”, kazao je profesor Karl-Heniz Ladwig koji  je voditelj studije.

Njegov tim analizirao je podatke 3.428 muških pacijenata od 45. do 74. godine. Njihovo stanje je praćeno 10 godina, analizirali su utjecaj depresije na srce uspoređujući je sa četiri najčešća rizična faktora: visoki tlak, visoka razina kolesterola, pušenje i pretilost.

SVE VIŠE HRVATA TRAŽI POMOĆ: Depresija je često ‘maskirana’ – prepoznajete li ove simptome kod sebe?

Od 557 preminulih osoba, 269 je preminulo od srčanih oboljenja. Dokazano je da je u 15 posto slučajeva depresija bila ključna, dok je visok tlak povezan sa 8,4 posto smrtnih slučajeva, a 21,4 posto sa srčanim oboljenjima.

Povratak na Net.hr