Utvrđeno je da konzumiranje hrane s visokim udjelom masnoća i niskom razinom ugljikohidrata umjereno poboljšava kognitivne sposobnosti kod određenih ljudi, otkriva nova studija. Istraživanje se usredotočilo na starije osobe koje su doživjele smanjenje pamćenja i funkcije mozga koje su istraživači opisali kao početak Alzheimerove bolesti.
Nalazi dolaze sa Sveučilišta Johns Hopkins, gdje su istraživači proveli pilot studiju koja je uključivala 14 odraslih osoba, tim je objasnio da je bilo jako teško pronaći dovoljno ispitanika koji su se bili voljni pridržavati stroge prehrane.
Govoreći o prehrani, tim je prehranu opisao kao modificiranu dijetu u Atkinsovom stilu, što znači da sadrži vrlo male količine ugljikohidrata, ali više razine masnoća. U usporedbi sa sudionicima koji su konzumirali dijetu s niskom razinom masnoće. Tim je otkrio da su ispitanici imali mala, ali "mjerljiva" poboljšanja, prenosi stranica Slashgear.
Dosadašnja istraživanja otkrila su da kod ovih osoba mozak nije sposoban koristiti glukozu, što je mozgu primarni izvor goriva. Zbog ovakve prehrane mozak koristi ketone kao gorivo, a istraživači su utvrdili da su osobe koje su imale povećanu razinu ketona u mokraći također imale i "značajna poboljšanja u pamćenju".
Pročitajte još:
- Kako možete smanjiti razinu šećera u krvi?
- Skandinavska Sense dijeta: Imamo recepte iz knjige uz koje ćete lakše gubiti kilograme
- Brzi popečci od tikvica kojima nećete moći odoljeti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!