Marinirano meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas.
"Heterociklički amini (HCA) u hrani uočeni su prije mnogo godina. To su kancerogeni spojevi koji se nalaze u pripremljenoj ribi i mesu. Prijašnja istraživanja pokazala su da je govedina s roštilja (pečena na temperaturi iznad 190 Celzijevih stupnjeva) najveći izvor HCA u ljudskoj prehrani", rekao je dr. Smith. HCA dokazano uzrokuje rak prostate kod štakora, pa je nužno smanjiti njegovu količinu u pripremljenom mesu. "Pripremate li meso s prirodnim antioksidantima, poput ružmarina, smanjuje se ili eliminira prisustvo HCA", kaže dr. Smith. Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.
Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca. Meso koje su ispitivali znanstvenici su pripremili u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka te trećoj marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina. Meso je nakon mariniranja u sve tri vrste marinada imalo manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih.