Žene koje konzumiraju mesne prerađevine poput kobasica, mesnih narezaka i raznih salama u većoj su opasnosti da obole od raka dojke od žena koje takvu hranu ne jedu.
Pod vodstvom dr. Maryam Farvid na Harvardu je provedena studijau kojoj su analizirani podaci o zdravlju 1,2 milijuna žena te se došlo do zaključka da je kod žena koje jedu mesne prerađevine rizik od razvoja raka dojke veći za 9 posto.
"Rezultati studije pokazuju veu između konzumacije mesnih prerađevina i ove opake blesti. Smanjimo li unos ove hrane, puno ćemo učiniti za zdravlje", kaže autorica studije dr. Maryam Farvid.
Usprkos tome, profesor Kevin McConwaj s britanoskog Otvorenoj sveučilišta upozorava kako bi ovo istraživanje trebalo uzeti s oprezom jer je ostalo dosta otvorenih pitanja i ne postoji jasan dokaz da salame i ostale mesne prerađevine uzrokuju rak dojke.
Već je ranije Svjetska zdravstvena organizacija stavila mesne prerađevine u skupinu kancerogenih namirnica. No to treba uzeti s rezervom jer vrijedi u globalnom smislu. Kada se govori o pojedincima rizik je malen.
Pročitajte još:
- Promijenite prehranu: znanstvenici su odredili točnu vezu između crvenog mesa i raka
- Mesne prerađevine pogoršavaju simptome astme
- WHO potvrdio: mesne prerađevine (slanina, šunke i kobasice) uzrokuju rak!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!