Play ponuda

Loš grudnjak nije samo estetski promašaj

shimmer fallback

Može li grudnjak neodgovarajuće veličine uzrokovati probleme s kralježnicom? Pogledajte odgovor naše stručne suradnice.

11.11.2011.
10:03
Play ponuda

Istina je da loš grudnjak može dovesti do problema s kralježnicom. Žene često nose grudnjak neodgovarajuće veličine, osobito žene koje imaju velike grudi. To može stvoriti probleme jer se žene zbog 'tereta' drže pogrbljeno, što, naravno, dovodi do problema s kralježnicom – mišići vrata i leđa se zamaraju.

Treba tražiti grudnjak koji nudi pravu potporu. Često se preporučuju sportski grudnjaci, koji imaju oblik slova T na leđima, jer vas oni 'tjeraju' da ramena držite prema unatrag, a na taj ćete način barem minimalizirati loše držanje. Bez obzira na koji se odlučite, cijele grudi trebaju stati u košaricu, bila ona sa žicom, podstavljena ili ne. Stražnji dio mora vas stegnuti, ali se ne smije urezivati, a i naramenice moraju biti dovoljno široke da se ne urezuju u ramena.

Ukoliko želite prevenirati neke probleme s kralježnicom koji još nisu prisutni, no mogli bi se pojaviti, nezaobilazne su vježbe. Važno je jačati muskulaturu leđa, vrata, ramenog obruča, trbušnu muskulaturu, a osobito istezati pektoralne mišiće (grudne mišiće).

Odgovorila: Dr. med. Spomenka Sremac Bohaček, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Play ponuda
Play ponuda