'ZABORAVLJAJU UMRIJETI' /

Ljudi koji žive 100 godina jedu 12 namirnica: 'To je jedna od tajni dugovječnosti'

Image
Foto: Shutterstock

Ikarijanci se kunu da je češnjak ultimativni prirodni sastojak koji pruža zdravlje, a jedu i grah i mahunarke

18.4.2024.
14:07
Shutterstock
VOYO logo

Grčku Ikariju jedan je stogodišnjak, koji tamo živi, opisao kao otok gdje ljudi "zaboravljaju umrijeti" te je jedna od pet plavih zona gdje ljudi najduže žive. Slavna kuharica Diane Kochilas ima obiteljske korijene u Ikariji te je za CNBC otkrila što oni jedu kako bi prkosili bolesti i smrti.

Godine 2009. grčki liječnici i istraživači otkrili su da je 13 posto Ikaraca u njihovoj studiji bilo starije od 80 godina, u usporedbi s oko 1,5 posto globalne populacije i oko četiri posto u Sjevernoj Americi i Europi. Ljudi na otoku imali su deset puta veću vjerojatnost da će doživjeti 100 godina od Amerikanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dianenina kuhinja inspirirana je Ikarijom, a evo što se sve nalazi u njenoj smočnici!

1. Grah i mahunarke

Grah i mahunarke su među temeljnim sastojcima ikarijanskog načina prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo dodavanje u vaše svakodnevne obroke dokazano produljuje životni vijek i može vam pomoći da postupno izbacite meso iz prehrane.

Image
Foto: Shutterstock

2. Češnjak

Ikarijanci se kunu da je češnjak ultimativni prirodni sastojak koji pruža zdravlje.

"Moja kći radi preventivni napitak od sirovog češnjaka, planinskog čaja ili onog od kadulje, đumbira i meda, koji pije kad je hladno ili osjeti da će se razboljeti", otkrio je Ikarijac Yiorgos Stenos (91).

Image
Foto: Shutterstock

3. Žitarice

Integralne žitarice sastavni su dio prehrane u Ikariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

4. Začinsko bilje

Na Ikariji bezbroj začinskih biljaka raste u divljini i većina njih se može uzgojiti kod kuće.

Najdugovječniji ljudi preferiraju: lovorov list, origano, vrisak, timijan i metvicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

5. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi važan su sastojak u mnogim receptima grčke kuhinje.

Image
Foto: Shutterstock

6. Masline

Masline su glavna namirnica grčke prehrane još od prapovijesti.

Jedu se same ili u salatama.

Image
Foto: Shutterstock

7. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je namirnica koja definira mediteransku prehranu i neizostavna je u smočnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge zdravstvene dobrobiti povezane s mediteranskom prehranom, pripisuju se zdravstvenim svojstvima maslinova ulja. Diane preferira ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Image
Foto: Shutterstock

8. Morska sol

"Na Ikariji mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku sol koja se skuplja u malim prirodnim bazenima soli koji su se eonima formirali duž stjenovite obale otoka", rekla je Diane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima bolji okus od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i intenzivno je obrađena", dodala je Diane.

Image
Foto: Shutterstock

9. Med

Svakodnevno konzumiranje meda jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijski, bogat je antioksidansima, uključujući flavonoide, i, za razliku od bijelog šećera ili umjetnih sladila, pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi.

Mnogi ljudi na Ikariji svako jutro pojedu žlicu meda.

Image
Foto: Shutterstock

10. Sušeno voće

"Smokve i grožđice dvije su suhe voćke koje uvijek imam pri ruci za slana jela, posebno ih dodajem u salate i rižu", rekla je Diane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

11. Jogurt

"Jogurt je fermentirana namirnica koja je dio kulinarske tapiserije istočnog Mediterana tisućama godina. Tradicionalni jogurt na Ikariji proizvodi se od kozjeg mlijeka i ima ukusan kiselkasti okus i kremastu teksturu", ispričala je Diane.

Image
ČOVJEK ZNA /

Ima 111 godina i najstariji je muškarac na svijetu: Ovo su njegovi savjeti za dug život

Image
ČOVJEK ZNA /

Ima 111 godina i najstariji je muškarac na svijetu: Ovo su njegovi savjeti za dug život

Ako vam jogurt od kozjeg mlijeka nije po volji, možda će vam više odgovarati grčki jogurt, koji je jednako bogat probioticima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

12. Feta i slični sirevi

Gotovo sav sir koji Ikarijanci prave i jedu proizvodi se od kozjeg ili ovčjeg mlijeka, poput fete. Velik dio je prirodno fermentiran.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Građani otkrili što zamjeraju Vladi: 'Lošu ekonomiju, pljačku, sve živo…'

bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo