Grčku Ikariju jedan je stogodišnjak, koji tamo živi, opisao kao otok gdje ljudi "zaboravljaju umrijeti" te je jedna od pet plavih zona gdje ljudi najduže žive. Slavna kuharica Diane Kochilas ima obiteljske korijene u Ikariji te je za CNBC otkrila što oni jedu kako bi prkosili bolesti i smrti.
Godine 2009. grčki liječnici i istraživači otkrili su da je 13 posto Ikaraca u njihovoj studiji bilo starije od 80 godina, u usporedbi s oko 1,5 posto globalne populacije i oko četiri posto u Sjevernoj Americi i Europi. Ljudi na otoku imali su deset puta veću vjerojatnost da će doživjeti 100 godina od Amerikanaca.
Dianenina kuhinja inspirirana je Ikarijom, a evo što se sve nalazi u njenoj smočnici!
1. Grah i mahunarke
Grah i mahunarke su među temeljnim sastojcima ikarijanskog načina prehrane.
Njihovo dodavanje u vaše svakodnevne obroke dokazano produljuje životni vijek i može vam pomoći da postupno izbacite meso iz prehrane.
2. Češnjak
Ikarijanci se kunu da je češnjak ultimativni prirodni sastojak koji pruža zdravlje.
"Moja kći radi preventivni napitak od sirovog češnjaka, planinskog čaja ili onog od kadulje, đumbira i meda, koji pije kad je hladno ili osjeti da će se razboljeti", otkrio je Ikarijac Yiorgos Stenos (91).
3. Žitarice
Integralne žitarice sastavni su dio prehrane u Ikariji.
4. Začinsko bilje
Na Ikariji bezbroj začinskih biljaka raste u divljini i većina njih se može uzgojiti kod kuće.
Najdugovječniji ljudi preferiraju: lovorov list, origano, vrisak, timijan i metvicu.
5. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi važan su sastojak u mnogim receptima grčke kuhinje.
6. Masline
Masline su glavna namirnica grčke prehrane još od prapovijesti.
Jedu se same ili u salatama.
7. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je namirnica koja definira mediteransku prehranu i neizostavna je u smočnici.
Mnoge zdravstvene dobrobiti povezane s mediteranskom prehranom, pripisuju se zdravstvenim svojstvima maslinova ulja. Diane preferira ekstra djevičansko maslinovo ulje.
8. Morska sol
"Na Ikariji mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku sol koja se skuplja u malim prirodnim bazenima soli koji su se eonima formirali duž stjenovite obale otoka", rekla je Diane.
"Ima bolji okus od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i intenzivno je obrađena", dodala je Diane.
9. Med
Svakodnevno konzumiranje meda jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijski, bogat je antioksidansima, uključujući flavonoide, i, za razliku od bijelog šećera ili umjetnih sladila, pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi.
Mnogi ljudi na Ikariji svako jutro pojedu žlicu meda.
10. Sušeno voće
"Smokve i grožđice dvije su suhe voćke koje uvijek imam pri ruci za slana jela, posebno ih dodajem u salate i rižu", rekla je Diane.
11. Jogurt
"Jogurt je fermentirana namirnica koja je dio kulinarske tapiserije istočnog Mediterana tisućama godina. Tradicionalni jogurt na Ikariji proizvodi se od kozjeg mlijeka i ima ukusan kiselkasti okus i kremastu teksturu", ispričala je Diane.
Ako vam jogurt od kozjeg mlijeka nije po volji, možda će vam više odgovarati grčki jogurt, koji je jednako bogat probioticima.
12. Feta i slični sirevi
Gotovo sav sir koji Ikarijanci prave i jedu proizvodi se od kozjeg ili ovčjeg mlijeka, poput fete. Velik dio je prirodno fermentiran.
POGLEDAJTE VIDEO: Građani otkrili što zamjeraju Vladi: 'Lošu ekonomiju, pljačku, sve živo…'