Murray Grossnan proslavio je 94. rođendan, a još uvijek radi kao otorinolaringolog na institutu u Los Angeles. Dane provodi okružen kihanjem, kašljanjem i bakterijamam, ali već se deset godina nije prehladio.
"Mislim da je to djelomično zato što sam kroz život konstantno izložen minimalnim količinama virusa zbog posla. Mnogi liječnici stvore otpornost zbog stalne izloženosti."
Međutim, Grossnan priznaje za Prevention da nešto radi svaki dan: jede jogurt.
"Žive bakterije 'petljaju' se s mikrobima u našem organizmu. Oko 100 trilijuna mikroba proizvodi vitamine poput B6, B12, K2. To pomaže u borbi protiv E. coli i salmonele i održava crijeva vitalnima", objasnio je Steve Bowers koji je intervjuirao Grossnana za svoju knjigu Secrets of the World's Healthiest People.
(FOTO:Thinkstock)
Osim što čuva imunitet, jogurt može spriječiti i gomilanje kilograma. Osobe koje konzumiraju tri porcije jogurta tjedno manje se udebljaju u godinu dana za razliku od onih koji to ne rade, prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Obesity.
Važna je to stavka jer je pretilost upravo povezana s nizom stanja poput dijabetesa, srčanih bolest i raznih oblika tumora.
Bitno je odabrati pravi jogurt pa tražite riječi 'živa kultura' te izbjegavajte jogurte koji ne moraju stajati u hladnjaku. Držite se brendova koji sadrže bakteriju lactobacillus ili bifidobacterium jer su upravo one najučinkovitije.
Pročitajte još:
- Treba li djeci davati probiotike?
- Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći
- Zdravlje na tanjuru: hrana bogata probioticima za imunitet
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!