NAVODE I KAKO SPRIJEČITI / Liječnici u panici: Mladić dobio srčani udar zbog marihuane: 'Toga će biti sve više'

Image
Foto: Shutterstock

Osim marihuane nije koristio nikakve druge opijate, osim povremenog alkohola, a liječnici se nadaju da će ovaj slučaj povećati svijest o slabo poznatoj opasnosti

22.7.2022.
18:14
Shutterstock
Play logo

Muškarac star svega 27 godina doživio je srčani udar izazvan kanabisom, navodi se u izvješću njegovog medicinskog tima. Pišući u Annals of Medicine and Surgery, liječnici tog čovjeka izvještavaju da je upućen na njihov odjel zbog post-infarkta miokarda (srčanog udara) nakon bolova u prsima tjedan dana prije prijema. Nađeno je suženje u srednjem segmentu lijeve prednje descendentne arterije koje je korigirano ugradnjom stenta nove generacije, prenosi IFL Science.

'Kanabis povećava rizik od krvožilnih bolesti'

"Korištenje kanabisa povećava rizik od kardiovaskularnih epizoda, ne samo kod pacijenata s tradicionalnim kardiovaskularnim čimbenicima rizika, već i kod mlađe populacije bez ikakvih čimbenika rizika", napisao je tim u svom izvješću. "Ovdje opisujemo slučaj infarkta miokarda uzrokovanog uporabom kanabisa kod mladog muškarca bez značajne povijesti bolesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPOKON JASNO /

Marihuana ili alkohol: Što je štetnije? Podaci o djelovanju i smrtnosti sugeriraju da od dva zla ipak postoji gore

Image
NAPOKON JASNO /

Marihuana ili alkohol: Što je štetnije? Podaci o djelovanju i smrtnosti sugeriraju da od dva zla ipak postoji gore

Nije imao nikakvih drugih faktora rizika

Pacijent – koji je bio teški pušač i dugogodišnji konzument kanabisa koji je izbjegavao druge droge osim povremenog alkohola – nije imao nikakve druge čimbenike rizika za srčane bolesti. Počeo je imati bolove u prsima ubrzo nakon upotrebe kanabisa.

"Sve veća uporaba kanabisa stvara veliki rizik za srčane udare. Liječnici bi trebali biti oprezni u dijagnozi [srčanih udara] izazvanih kanabisom kod mladih pacijenata, posebno bez kardiovaskularnih faktora rizika", napisao je tim. "Nadamo se da će to učiniti javnost svjesnijom smrtonosnih posljedica upotrebe kanabisa na kardiovaskularni sustav i pomoći u smanjenju stope morbi-mortaliteta povezane sa [srčanim udarom] zbog upotrebe kanabisa."

Premalo istraženo

Kao što izvješće pojašnjava, izvješća o srčanim udarima izazvanim kanabisom su rijetka i nedovoljno shvaćena, sa samo 51 prijavljenim u literaturi od prvog izvješća 2003. Međutim, opsežna studija objavljena u travnju ove godine također povezuje upotrebu kanabisa s povećanim rizikom od bolesti srca i srčanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija koju su vodili istraživači sa Stanford Medicine također je otkrila da THC – psihoaktivni sastojak kanabisa – uzrokuje upalu u stanicama koje oblažu unutrašnjost krvnih žila i aterosklerozu kod miševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marihuana ima značajno štetan učinak na kardiovaskularni sustav", rekao je dr. Mark Chandy u priopćenju za javnost. “Kako sve više država legalizira upotrebu marihuane, očekujem da ćemo u nadolazećim godinama početi bilježiti porast srčanih i moždanih udara. Naše studije ljudskih stanica i miševa jasno pokazuju kako izloženost THC-u pokreće štetnu molekularnu kaskadu u krvnim žilama. To nije benigni lijek."

Spasonosna molekula iz soje

Play logo

Iako to nije sjajno, isto je istraživanje pokazalo da upalu i otvrdnjavanje arterija može blokirati genistein – mala molekula koja se nalazi u soji i fava grahu. "Kako sve više država legalizira rekreacijsku upotrebu marihuane, korisnici moraju biti svjesni da bi ona mogla imati kardiovaskularne nuspojave", rekao je Joseph Wu, profesor kardiovaskularne medicine i radiologije te ravnatelj Stanfordskog instituta za kardiovaskularne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali genistein prilično dobro djeluje na ublažavanje oštećenja endotelnih žila uzrokovanih marihuanom bez blokiranja učinaka marihuane na središnji živčani sustav, a to bi mogao biti način da se korisnici medicinske marihuane zaštite s kardiovaskularnog stajališta."

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo