Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Dodajte ih u hranu i ocistite jetru

Jetra je najveca zlijezda u ljudskom tijelu. Kljucna je za detoksikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelancevina. U jetri se proizvodi i zuc. Dode li do problema s jetrom, to cete bez sumnje osjetiti. No, postoje i biljke koje je lijece.

Ako vasa jetra dobro funkcionira, vjerojatno imate:
– normalnu razinu kolesterola
– zdravu tjelesnu tezinu

– uravnotezenu razinu secera u krvi
– zdravu probavu bez stvaranja plinova, nadutosti, proljeva ili zatvora
– vise snage, ujutro ili popodne necete osjecati umor
– zdravije misice

– dobre uvjete za odrzavanje dobrog pamcenja
– cist ten i mladenacku kozu

1. Korijen kurkume

Ekstrakt korijena kurkume je medu najboljim prirodnim sredstvima za ciscenje jetre i opcenito odlicno sredstvo protiv upale. Stoljecima se koristi za ublazavanje upala u misicima i zglobovima, za probavni trakt, srce i osobito za jetru.

Sto korijen kurkume cini tako posebnim? Njegova sposobnost da vas zastiti od nakupljanja viska masnoca i tako sprijeci opasne upale. Studije su pokazale da uklanja mnoge probavne smetnje vec za sedam dana.

2. Korijen maslacka

Korijen maslacka poboljsava probavu i cisti jetru. Naime, sadrzi snazan antioksidans tanin. Ovi prirodni spojevi, pokazala su istrazivanja, ciste jetru od toksina. No, to je tek pocetak. Korijen maslacka odrzava zdrave razine kalija, koji regulira krvni tlak i razinu secera u krvi. To je odlicno i za vase misice jer kalij je glavni zastitnik kod bolnih grceva u misicima.

3. List articoke

List articoke jedan je od najstarijih prirodnih lijekova. U starom Egiptu njime su regulirali probavu. Danas znamo i zasto. List articoke pojacava proizvodnju zuci. Zuc je prirodni spoj koji je od kljucnog znacaja za probavu i iskoristavanje masti te se tako sprecava pojava masne jetre.

To znaci i bolju obradu masti koja potice uravnotezenu razinu kolesterola. Da ne spominjemo da nema vise zatvora, plinova ili nadutosti nakon bogatih i masnih obroka.

Alkohol – otrov za jetru

Jetra igra vaznu ulogu u razgradnji hrane, borbi protiv infekcija, reguliranju optoka krvi te odstranjivanju otrovnih tvari, pa tako i alkohola.

Dugotrajno konzumiranje alkohola ostecuje jetru u tri faze:

1. Masna jetra
Razgradnja etanola usporava razgradnju masti, tako da se one nakupljaju u jetri. Taj se poremecaj naziva steatohepatitis ili masna jetra.

2. Hepatitis
S vremenom dolazi do kronicne upale jetre ili hepatitisa. Izgleda da alkohol takoder moze smanjiti otpornost organizma na viruse hepatitisa B i C. Ukoliko se upala ne lijeci, stanice jetre pocnu odumirati. Da stvar bude gora, izgleda da alkohol aktivira prirodni mehanizam programiranog odumiranja stanica, koji se naziva apoptoza.

3. Ciroza
Posljednja faza je ciroza. Zbog niza teskih upala te unistavanja stanica, dolazi do trajnog ostecenja jetre. S vremenom jetra prestane biti spuzvasta i postane puna cvorica, sto onemogucava normalan protok krvi, te dovodi do prestanka rada jetre i smrti.

Povratak na Net.hr