KAKO NA PENIS UTJEČE VIRUS, A KAKO CJEPIVO? / Znanstvenici imaju dobru i lošu vijest: Ključno je da ovo zapamti svaki muškarac

Koronavirus se ponaša slično kao virus zaušnjaka i virus Zika koji mogu ući u testise i izazvati upalu

29.7.2021.
20:23
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Suprotno mitovima koji kruže društvenim medijima, cjepiva protiv Covida-19 ne uzrokuju erektilnu disfunkciju i mušku neplodnost, piše IFLScience.

No, SARS-CoV-2 virus može uzrokovati oba poremećaja. Do sada je proveden mali broj istraživanja o tome kako virus ili cjepiva utječu na muški reproduktivni sustav. No, nedavna istraživanja liječnika i istraživača na Sveučilištu u Miamiju bacila su novo svjetlo na ova pitanja.

Otkrili su potencijalno dugoročne posljedice za muškarce svih dobi, uključujući i one mlađe i sredovječne koji žele imati djecu. Istraživači su analizirali tkivo testisa šest muškaraca koji su umrli od infekcije Covidom-19.

Rezultati ispitivanja pokazali su da se koronavirus pojavio u tkivu jednog od muškaraca, a tri muškarca imala su smanjeni broj spermija. Pacijent koji je preživio Covid-19 napravio je biopsiju testisa otprilike tri mjeseca nakon infekcije, a rezultati pretrage pokazali su da još uvijek ima koronavirus u svojim testisima.

Poželjno je cijepiti se

Istraživački tim također je otkrio i da Covid-19 utječe na penis. Analiza tkiva penisa dvojice muškaraca koji su dobili implantate pokazala je da je virus bio prisutan sedam do devet mjeseci nakon dijagnoze Covid-19. Obojica su razvili ozbiljnu erektilnu disfunkciju, vjerojatno zato što je infekcija uzrokovala smanjenu opskrbu krvi u penisu.

Jedan od muškaraca imao je samo blage simptome Covida-19, dok je drugi bio hospitaliziran. Istraživači su zaključili da osobe s relativno blagim simptomima mogu doživjeti ozbiljnu erektilnu disfunkciju nakon oporavka.

Koronavirus se ponaša slično kao virus zaušnjaka i virus Zika koji mogu ući u testise i izazvati upalu. Do 20% muškaraca zaraženih tim virusima imat će oštećenu proizvodnju sperme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također, tim istraživača proveo je studiju na 45 muškaraca koja je pokazala da su Pfizerova i Modernina cjepiva sigurna za muški reproduktivni sustav. Oni stoga preporučuju cijepljenje kako bi se sačuvala muška plodnost i spolna funkcija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali